Навесні християни святкують велике світле свято — Великдень. Спеціально до цієї події готують традиційну випічку – паску, рецептів якої незліченна кількість.
Інформатор пропонує вам приготувати незвичну та дуже смачну паску.
Паска на картопляному пюре
Інгредієнти:
- 100 грамів свіжих дріжджів;
 - 700 мілілітрів молока;
 - 300 грамів вершкового масла;
 - 500 грамів цукру;
 - 10 яєць;
 - 200 грамів вершків 35%;
 - 2 пакетики ванільного цукру;
 - 300 грамів родзинок;
 - 150 грамів картоплі;
 - 2 кілограми борошна;
 - 0,5 чайної ложки борошна;
 - лимонна кислота
 
Приготування:
- Розчиніть дріжджі в 250 мілілітрах молока, додайте 3 столові ложки цукру і стільки борошна, щоб опара вийшла за консистенцією, як густа сметана. Поставте суміш у тепле місце і дайте відпочити. Вона повинна збільшитися в три рази.
 - Картоплю відваріть і зробіть з неї пюре. Дайте охолонути.
 - Білки відокремте від жовтків і приберіть в холодильник. Жовтки збийте з цукром. Вершки збийте в піну. Важливо: щоб вершки добре збивалися, вони повинні бути 35%, холодні, а посуд — чистим і сухим.
 - Родзинки промийте в гарячій воді, просушіть і обваляйте в борошні. Молоко нагрійте до 35−40 градусів, а потім додайте в опару. Туди ж відправте збиті жовтки, ванілін, перемішайте. Потім поступово всипте борошно і картопляне пюре, також перемішайте до однорідності, потім — вершки і розм’якшене масло. Частинами всипте родзинки.
 - Замішане до однорідності тісто поставте в духовку, розігріту до 50 градусів, на одну годину. Воно повинно підійти. Потім вимісити його ще раз, розкласте по формах і залиште підходити, поки воно не збільшиться вдвічі.
 - Випікати в духовці при температурі 200 градусів приблизно 30 хвилин. Коли вони спечуть, дайте їм повністю охолонути, дістаньте з форми і дайте постояти годину-дві. Потім прикрасьте глазур’ю і декором.
 - Для глазурі збийте три білка з дрібкою солі, 6 столових ложок цукру і трохи лимонної кислоти.
 
Раніше ми повідомили про те, чи зміниться комендантська година на Великдень у Нікополі та районі. Також читайте про альтернативу крашанкам – пропонують фарбувати на Великдень картоплю. Пояснювали, в чому різниця між пасхою, паскою та кулічем. І повідомляли вам дату, традиції та прикмети Великодня і чи будуть українці відпочивати на свято.
Анна Томілова
													
																							