ЖИТТЯ

Спирт, Немесил, Каптопріл: з квітня популярні ліки можна буде придбати тільки за рецептом

В Україні посилюють контроль за продажем ліків. З 1 квітня усі рецептурні лікарські засоби в Україні почнуть продавати лише за електронним рецептом. Це стосується популярних препаратів для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб, гормональних протизаплідних та навіть спирту.

Про це повідомляє Інформатор із посиланням на Інформатор Кривий Ріг та на ТСН, від квітня 2023 року всі рецептурні ліки будуть продаватися лише за рецептом. Наразі паралельно з електронним буде діяти й паперовий рецепт.

Зокрема всі знеболювальні на основі парацетамолу та ібупрофену і далі продаватимуть без рецепта. “Анальгін” також можна буде придбати без рецепта, але тільки упаковку на 10 таблеток. Упаковка на 100 таблеток – лише за рецептом, так само як і “Анальгін” в ампулах.

Без рецепта від лікаря тепер не можна буде придбати популярний знеболювальний і протизапальний засіб “Німесил” та його аналоги.

Без рецепта також не будуть відпускати усі популярні засоби для зниження тиску: “Каптоприл”, “Каптопрес”, “Бісопролол” та навіть сечогінні препарати, які використовують гіпертоніки “Фуросемід” та “Діакарб”.

Краплі “Корвалол” та “Валокордин” без рецепта можна буде отримати лише у маленьких флакончиках, на баночки по 50 мл уже треба рецепт. Зрештою, як і на звичайний етиловий спирт. Це теж, виявляється, рецептурний препарат. Без рецепта можна придбати лише маленький флакончик мурашиного спирту, на 100 г уже треба рецепт.

Люди, які мають проблеми з серцем, часто щоденно вживають засоби для розрідження крові. Але тепер їх теж можна буде кувати лише малими упаковками. “Магнікор” чи “Кардіомагніл” на 100 таблеток – лише за рецептом.

У вільному продажу залишаться популярні протиалергічні препарати, такі як “Діазолін”, “Лоратадин”, “Супрастин” тощо. Однак “Супрастин” в ампулах – лише за рецептом.

“Дексаметазон”, який алергіки часто мають у запасі для екстрених випадків, також можна буде придбати лише за рецептом, оскільки це гормональний препарат.

Вільно можна буде придбати ліки впроти кашлю “Мукалтин”, ACC, сиропи на основі амброксолу, екстракту плюща тощо. За рецептом – усі кодеїновмісні препарати, а також ліки на основі сальбутамолу (переважно використовують для інгаляцій). Взагалі більшість препаратів для інгаляцій також потрібно купувати за рецептом, зокрема й популярний “Беродуал”.

Усі гормональні препарати відпускатимуть за рецептом, зокрема і гормональні контрацептиви. Навіть “екстрений” протизаплідний засіб “Постинор”, який найефективнішій у першу добу після незахищеного статевого акту, не можна буде придбати без рецепта.

Люди, які мають захворювання щитовидної залози і постійно приймають “Тироксин “(L-тироксин чи еутирокс), теж щоразу змушені будуть поновлювати електронний рецепт. Щоправда, в разі, якщо пацієнт приймає певні ліки постійно, то лікар може виписувати електронний рецепт дистанційно.

Рецепт буде потрібен навіть на деякі мазі та креми, що містять гормони, зокрема на “Момедерм”. Натомість “Феністил” усе ще буде у вільному доступі.

Крім того, рецептурними стануть всі ампульні препарати. так Но-Шпу та Спазмалгон у таблетках продаватимуть вільно, а їх же в ампулах – за рецептом.

Відзначимо, що в Україні рецептурними є близько 60% зареєстрованих лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, можна буде, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта.

Чи належить засіб до рецептурних, можна подивитись в інструкції до нього – про це вказано наприкінці. Також є онлайн Державний реєстр лікарських засобів, де є перелік усіх зареєстрованих в Україні лікарських засобів. Там вказано, чи відпускається той інший засіб без рецепта.

Для отримання електронного рецепту, треба звернутися до сімейного лікаря (не обов’язково мати з ним декларацію). Коли лікар робить призначення, формує електронний рецепт, а пацієнту приходить смс-код на телефон. Саме з цим кодом і треба йти в аптеку.

До кінця воєнного стану лікар може також виписати рецепт на бланку, або видрукувати дані з кодом електронного рецепта.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас