ЖИТТЯ

СБУ блокувала доступ російських спецслужб до проєктної документації Запорізької АЕС

Служба безпеки України завадила російським спецслужбам отримати доступ до проєктно-конструкторської документації Запорізької та Південноукраїнської АЕС, яка розроблялася у Харкові. Матеріали ЗАЕС та ПАЕС зберігалися у Харківському інституті “Енергопроєкт”, контрольний пакет акцій якого перебуває у власності держави. Саме там ще у радянський період розроблялися генеральні проєкти цих станцій, а нещодавно проєктувалися їхні модернізація і технічне переоснащення.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення “Медіа Центру Енергодару”.

Оперативники спецслужби отримали інформацію, що окремі громадяни України та підконтрольні їм комерційні структури намагалися встановити контроль над цією державною проєктною установою. За даними СБУ, метою посягань було отримання у своє розпорядження проєктної документації АЕС, що створювало реальну загрозу нанесення шкоди державній, економічній та екологічній безпеці України.

За даними слідства, до початку російської агресії у 2014 році майже третина акцій харківського проєктного інституту перебувала у власності російської комерційної структури, яка, у свою чергу, пов’язана зі спецслужбами країни-агресора. Після кількох перепродажів через офшорні компанії власниками цього пакета стали фізичні та юридичні особи України. Служба безпеки блокувала намагання отримати проєктну документацію з боку спецслужб рф. Архівна документація вилучена, суд наклав на неї арешт.

Наразі СБУ встановила виконавців та замовників цієї оборудки. У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ознаками ч. 1 ст. 114 Кримінального кодексу України (шпигунство), перевіряється можлива причетність ділків до співпраці зі спецслужбами країни-агресора.

Раніше ми повідомили про те, що на Запорізькій АЕС відбулась ротація інспекторів МАГАТЕ. На ЗАЕС військові рф заповнили машинні зали енергоблоків своєю технікою.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас