ЖИТТЯ

Масляна-2023 року: коли починається і скільки триває це свято

Останній тиждень перед Великим постом називають Масницею, Сиропусним тижнем чи Колодієм. У 2023 році він триватиме з 20 по 26 лютого. На цьому тижні можна досхочу ласувати молочними продуктами, а ось їсти м’ясо – зась.

Про це повідомляє Інформатор із посиланням на Інформатор Кривий Ріг. Масляний тиждень є останнім етапом підготовки до Великого посту. За час Масляної віряни повинні наблизитися до прощення всіх образ, примирення з ближніми.

Масляна ділилася на дві половини – Вузька, з понеділка по середу, коли заведено займатися господарством і домашніми справами, та Широка, з четверга по неділю, коли українці забували про роботу і лише веселилися, ходили у гості, ласували смаколиками.

Кожен день Масляної має своє значення:

Понеділок — «зустріч»

Першого ранку Сирного тижня сім’ї ходили один до одного в гості — дівчата вранці вирушали з дому чоловіка до своїх батьків, а ввечері в гості до них вирушали й батьки чоловіка.

Цього дня закінчувалися останні приготування площ до святкування, а також випікали перший млинець. Але його не їли, а віддавали бідним, щоб ті згадали душі покійних родичів.

Вівторок — “заграш”

Цей день Масляного тижня був присвячений оглядинам. Молодь збиралася, щоб поспілкуватися, придивитися один до одного та можливо обрати собі пару. Ті, кому оглядини були нецікаві, цього дня запрошували у гості родичів та друзів та разом зазивали Масляну. Чим більше смачного стояло на столі, тим більше поваги виявляв господар.

Середа — “ласощі”

У середині Масляного тижня зять ходив у гості до тещі на млинці. Поїсти млинців приходили також його друзі та родичі. Теща в цей день була особливо ласкава до зятя, адже вважалося, що чим добріша теща до зятя в цей день, тим краще будуть стосунки її дочки з новою родиною.

Четвер — «широка Масляна»

З цього дня всі роботи в будинку припинялися, займатися господарством найближчими днями вважалося поганою прикметою. Тому народ йшов на площу, щоб як слід повеселитися.

Сидіти вдома цього дня не було прийнято. Вважалося, що всіх, хто з якоїсь причини проігнорує загальні веселощі, спіткають гіркоти та невдачі.

А ще четвер називався жирним четвергом, у католиків у цей день навіть дозволено переїдання.

П’ятниця — «теща на млинці»

У п’ятницю вже теща приходила до зятя на млинці. Ласощі до приходу матері пекла дочка — дружина зятя. Теща була не сама і наводила з собою подруг, щоб похвалитися перед ними, за якого доброго хлопця видала свою доньку.

Субота — «зовичині посиденьки»

У суботу молоді невістки запрошували в гості зовиць — сестер та родичок чоловіка. Дівчата збиралися, щоб поїсти, поспілкуватися і попліткувати.

Останній день Масляної — «проводи або прощена неділя»

У неділю віряни просили прощення один у одного і відповідали один одному «Бог простить і я прощаю». Цього дня було заведено поминати померлих та відвідувати цвинтарі.

Прощена неділя — останній день, коли можна було вживати продукти тваринного походження.

Цікава й не всім відома деталь. Останній тиждень перед Великим постом мав ще назву «Бабський тиждень» чи «Бабське свято», адже протягом цих семи діб чоловікам потрібно було слухати жінок і терпіти їхні примхи.

Раніше ми повідомили про те, які важливі дати відзначають 20 лютого. В Україні хочуть скасувати три свята. Однак 8 березня та 9 травня люди прохають залишити.

Альона Антонова 

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас