ЖИТТЯ

День Героїв Небесної сотні: які важливі дати відзначають 20 лютого

20 лютого понеділок. Хоча це робочий день, в Україні відзначають дві дуже важливі дати Ще є дата, визначена ООН. А ще – церковне свято та пов’язані із ним прикмети та заборони.

Про це повідомляє Інформатор із посиланням на Інформатор Кривий Ріг.

20 лютого українці вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні. 20 лютого 2013 року – найкривавіший день Революції Гідності в Україні. Силовики почали відкрито застосовувати вогонь, в мережі поширювалося відео зі снайперами. Цього дня ще близько 70 людей було вбито.

В цей українці згадують тих, хто загинув заради того, щоби Україна не повернулася до принизливої ролі придатка “тюрми народів” росії й нарешті стала по-справжньому вільною, європейською державою.

Також 20 лютого кожного року відзначається День початку російської агресії проти України, Саме цього дня у 2014 році розпочалась російська військова операція з метою окупації Криму. Здійснивши її Кремль перейшов до наступного етапу – війни на українському Донбасі. Підрозділи російського спецназу та інших збройних формувань, російські військові «у відпустці» та військові радники захопили місцеві органи влади, поліцейські відділки, військові об’єкти України в окремих районах Донецької та Луганської областей України.

24 лютого 2022 року війна перейшла у фазу Повномасштабного вторгнення, яке триває й досі.

Ще 20 лютого відзначається День соціальної справедливості. Заходи на честь цього дня повинні сприяти подальшому нарощуванню зусиль міжнародного суспільства в галузі викорінення злиднів, забезпечення повної зайнятості, гідної роботи, рівноправності чоловіків і жінок, соціального добробуту та соціальної справедливості для всіх.

20 лютого 2023 року в Україні починається Масляна чи Сирна седмиця, чи Колодій – останній тиждень перед Великим Постом, який триває 49 днів і закінчується напередодні Великодня. За церковною традицією на Масляну не можна їсти м’ясо. Також на Сирній седмиці скасовується піст в середу і п’ятницю. За Масляний тиждень люди намагаються наїстися молочних продуктів, яєць, риби і головної страви — вареників із сиром, аби потім витримати Великий піст.

Також 20 лютого в церковному календарі – день пам’яті преподобного Луки Елландського. В народі вважили, що сни, які наснилися в ніч на 20 лютого, є віщими. А ще казали, що вони принесуть щастя та добробут, особливо тим людям, які цього дня святкують іменини.

Що не можна робити

  • 20 лютого заборонялося грати весілля.
  • Не варто робити великі покупки.

Народні прикмети

  • якщо в полудень піднявся вітер, то урожай ярих буде гарним;
  • захід сонця червоного кольору до холодного літа;
  • 20 лютого хмари пливуть високо, буде гарна погода;
  • якщо хмари синього кольору, чекайте потепління;
  • 20 лютого несподівано загримів грім, влітку сінокоси пропадуть.

Іменини святкують: Лука, Парфеній, Олександр, Петро, Олексій.

Раніше ми посали про те, що в Україні хочуть скасувати три свята. Однак 8 березня та 9 травня люди прохають залишити.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас