ЖИТТЯ

Низький рівень води у Каховському водосховищі загрожує роботі Запорізькій АЕС

Через неконтрольований скид води на Каховській ГЕС рівень води у Каховському водосховищі стрімко знижується, обсяги скиду перевищують обсяг наповнення. Це може спричинити катастрофу на Запорізькій АЕС.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення “Медіа Центру Енергодару”.

Проблем з водозабором у верхньому б’єфі Дніпровської ГЕС немає, але рівень води у нижньому б’єфі неконтрольовано знижується. Через це великі населені пункти, які беруть воду з нижнього б’єфу, зокрема Енергодар, Мелітополь і Бердянськ, вже зіштовхнулись з проблемою водопостачання. Значне зниження рівня води у Каховському водосховищі негативно впливає на технічні процеси на Запорізькій АЕС.

«Рівень у 13,2 м є мінімальним для забору води в охолоджувальний резервуар. У разі зупинки подачі води почнуться проблеми з охолодженням реакторів, а це призведе до катастрофи», — заявив перший заступник начальника Запорізької ОВА Геннадій Тімченко.

Особливо гостро питання водопостачання постане влітку, коли природний рівень води значно знижується. Згідно зі спостереженнями експертів «Укргідроенерго», великий обсяг води, що скидається через Каховську ГЕС, пов’язаний не з її пошкодженням, а з умисними діями окупантів, які відкрили шлюзи станції, побоюючись форсування Дніпра українськими військовими.

На думку прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, єдиний реальний вихід із цієї ситуації — міжнародний тиск на окупанта, аби змусити його закрити шандори та не допустити розгортання гуманітарної, екологічної та ядерної катастроф.

«Ситуація з подачею води до водойм-охолоджувачів реакторів на ЗАЕС, зважаючи на відсутність доступу української сторони до цього об’єкту, вимагає окремого регулювання за участі МАГАТЕ», — йдеться в повідомленні.

Раніше ми повідомили про те, що в Енергодарі окупанти обшукують гаражі, перехожих на вулицях та автомобілі на блокпостах. Детальніше – тут.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас