ЖИТТЯ

Експерти МАГАТЕ фіксують потужні вибухи поблизу Запорізької АЕС

Довгий час експерти МАГАТЕ перебувають на Запорізькій АЕС. В останній час спеціалісти повідомляють про потужні вибухи, які чутно за межами станції.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення “Медіа Центру Енергодару”.

Майже щодня в останні дні та тижні команда МАГАТЕ з ядерної безпеки, що присутня на станції, повідомляла про вибухи в штаб-квартиру у Відні. Деякі вибухи, відбуваються на деякій відстані від найбільшої в Європі АЕС, тоді як інші здаються набагато ближчими до самого об’єкта. 25 січня, приблизно о 10:00, пролунали вісім сильних вибухів, які спричинили вібрацію вікон офісів станції.

«Ці ознаки бойових дій поблизу ЗАЕС ще більше підкреслюють життєво важливе значення якнайшвидшого узгодження та впровадження зони ядерної безпеки та захисту навколо майданчика станції», – повідомив Гроссі.

Зазначається, що Гроссі, після обговорення запропонованої зони з президентом України Володимиром Зеленським у Києві минулого тижня, продовжить свої консультації з рф. Також очільник МАГАТЕ наголосив на нагальній необхідності створення зони безпеки під час зустрічей високого рівня, включаючи міністрів закордонних справ ЄС, в Брюсселі на початку цього тижня.

«Я вже кілька місяців закликаю створити зону охорони ядерної безпеки на Запорізькій АЕС. Я вдячний за потужну підтримку, яку я отримав від багатьох світових лідерів, у тому числі в Європі, але потрібно більше. Ми не можемо зупинитися», – сказав він у Європарламенті.

Гроссі нагадав, що переговори з Україною та росією були складними, оскільки торкалися чутливих військових питань. Що стосується поточної ситуації на ЗАЕС, то, за повідомленням МАГАТЕ, наразі всі шість реакторів залишаються зупиненими. Два з них продовжують працювати в режимі гарячої зупинки для забезпечення паром і теплом АЕС та Енергодара.

Станція також продовжує за межами майданчика отримувати електроенергію, необхідну для основних функцій ядерної безпеки, від останньої діючої основної зовнішньої лінії електропередач напругою 750 кВ з однією доступною резервною лінією 330 кВ. У разі втрати зовнішнього живлення всі 20 резервних дизель-генераторів об’єкта готові забезпечувати об’єкт електроенергією, необхідною для всього обладнання, пов’язаного з ядерною безпекою.

Раніше ми повідомили про те, що у росії недостатньо сил для наступу на Запорізькому напрямку. Детальніше – тут.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас