ЖИТТЯ

У Нікополі та районі можуть продавати небезпечне для здоров’я печиво

Держпродспоживслужба України попереджає жителів області: в магазинах та на ринках може продаватися небезпечне для здоров’я печиво. Воно містить акриламід, який є забруднювачем відповідно до законодавства ЄС та складає потенційну небезпеку для людини. 

Про це повідомляє Інформатор із посиланням на Держпродспоживслужбу в Дніпропетровській області.

Служба отримала повідомлення системи швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів RASFF. Фахівці виявили високий вміст акриламіду в партії цієї випічки.Продукція була виготовлена в Румунії (виробник: Ro Star S.A., Romania), експортувалась із Польщі (оптовик: VYV DISTRIBUTION Sp. z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «ЛЬВІВІМПОРТ», м. Львів).

Акриламід – це хімічна сполука, яка утворюється природнім шляхом під час термічної обробки у процесі приготування кофе, шоколаду, мигдалю, картоплі фрі, крекерів, чіпсів, печива, хліба тощо.

Висновок Європейського управління з безпеки харчових продуктів (EFSA) підтверджує, що акриламід у продуктах харчування може збільшити ризик раку для споживачів будь-якого віку, і що гліцидамід, один з основних продуктів метаболізму, є найбільш вірогідною причиною генних мутацій та пухлин, що спостерігаються в експериментах на тваринах. Тому його вміст у продуктах харчування контролюється відповідними органами.

Керуючись статтею 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини.

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області попереджає щодо можливості обігу та реалізації вищезазначеної продукції на території області.

При виявленні даного продукту в обігу терміново повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області за тел. (099) 723-16-99.

Також доводимо до відома операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з обігу, а також у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Раніше ми повідомили про те, що за останні десять років на Дніпропетровщині зафіксували 24 випадки малярії. Подробиці – тут.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас