ЖИТТЯ

Як не переїдати на зимові свята і влізти в старі джинси

Наука каже, що виною нашого переїдання є не слабка сила волі, а темрява, холод і прагнення мозком радості. Навіть у складні часи хочеться свята. Смачна страва на зимові свята, які ще не завершились, може підняти настій та підбадьорити друзів. Проте, обіди чи вечері можуть закінчуватися переїданням, — коли попри відчуття ситості, ви їсте далі. Крім цього, багато жиру, смажена та копчена їжа не піде вам та рідним на користь.

Як не переїдати, розповіли фахівці “Центру громадського здоров’я України”, передає Інформатор.

Про що важливо пам’ятати при складанні меню для святкового столу? У цьому допоможе принцип тарілки здорового харчування.

  • Обирайте для приготування основної страви м’ясо птиці або телятину. Пам’ятайте біле м’ясо корисніше за червоне.
  • Якщо вирішили приготувати рибу, оберіть морську. Рибні страви рекомендовано їсти 2-3 рази на тиждень. Хороший вибір — це судак, минтай, хек, лосось, несолоний оселедець. Знайдіть місце в меню для овочів й бобових. Адже рекомендовано вживати не менш як 300 г овочів на добу. Салат з капустою, огірками чи листям салату може доповнити основні страви.
  • Для гарніру оберіть цільнозернові каші: гречку, нешліфований рис тощо, а коли готуєте пасту, використовуйте тверді сорти пшениці.
  • Обмежуйте споживання оброблених продуктів із великим вмістом жиру, солі та цукру (соуси, копчені продукти, ковбаси, їжа швидкого харчування), вони можуть стимулювати переїдання.
  • Замініть сіль спеціями. Нехай вам стануть у пригоді розмарин та ромашка або коріандр. В залежності від страви можна обрати такий варіант, який найбільше підходить саме для неї.

І пам’ятайте. Переїдання може призвести до відчуття втоми, сонливості, дискомфорту або печії. Не їсти цілий день, а потім споживати великі порції різних страв за один раз — погана ідея. Краще їсти протягом дня або робити здорові перекуси перед святкуванням. Святкуйте з радістю та пам’ятайте про своє здоров’я.

Раніше ми повідомили про те, як пити та не спитися на зимові свята. За яку страву мер Дніпра Борис Філатов “готовий віддати душу”. Подробиці – тут.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас