ЖИТТЯ

Холодна вода у ставку біля ЗАЕС може призвести до масового вимирання риби

Загарбників спричинили зниження температури води у ставку-охолоджувачі, що може призвести до масового вимирання риби. На березі вже можна побачити таку картину. Її зафіксували 29 жовтня 2022 року. Якщо температура води не підніметься найближчим часом, на поверхні водойми опиняться десятки тонн мертвої риби. Всеукраїнська екологічна ліга вимагає більш рішучих заходів від МАГАТЕ.

Про це повідомила пресслужба НАЕК “Енергоатом”, передає Інформатор.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги пояснюють, що внаслідок порушення режиму роботи енергоблоків ЗАЕС тепла вода не потрапляє до ставка-охолоджувача атомної станції, а температура води знизилась до +13˚С, що є критичним для іхтіофауни.

Екологи зауважують: «Атомна електростанція і водойма-охолоджувач утворюють єдину природно-техногенну систему, функціонування основних елементів які взаємопов’язані. Наявність риби у водоймі є технологічною необхідністю. Це дає можливість підтримувати стандартні параметри гідробіологічного режиму водойми та забезпечувати безпечну роботу АЕС».

Вони додають, що риба сприяє зменшенню інтенсивності евтрофікації (збагачення водойм біогенними елементами), виконує функцію контролю над кількістю фітопланктону і молюсків, завдяки чому покращується якість води. Однак дії загарбників спричинили зниження температури води у ставку-охолоджувачі, що спровокувало масове вмирання риби.

«Якщо температура води не підніметься найближчим часом, десятки тонн мертвої риби опиняться на поверхні водойми. Всеукраїнська екологічна ліга вимагає більш рішучих заходів від МАГАТЕ для спільних дій у подоланні агресора та ядерного терориста – російської федерації», – наголошують експерти.

Раніше ми повідомили про те, що на мінах окупантів біля ЗАЕС підірвалися не менше 30 собак, лисиць та диких кабанів.  “Енергоатом” збільшить надбавки до окладів персоналу ЗАЕС.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас