ЖИТТЯ

Рідкісне сонячне затемнення 25 жовтня: коли спостерігати у Нікополі

Сьогодні, 25 жовтня, відбудеться часткове сонячне затемнення. Його буде видно в Європі, на Близькому Сході, в Центральній Азії, а також на північному сході Африки. Востаннє таке астрономічне явище відбувалося у жовтня 2004 року, а наступного разу його можна буде побачити у листопаді 2040 року. Утім, за прогнозами, в цей день очікується похмура погода, тому спостерігати за цим астрономічним явищем буде важче. 

Про це повідомляє Інформатор із посиланням на кандидата географічних наук  та синоптика Ігора Кібальчича.

Сьогодні Сонце і Місяць зійдуться на одній лінії, і на території України буде часткове сонячне затемнення. Під час максимальної фази Сонячний диск буде закритий на 47-65%. Максимальна фаза, в залежності від регіону, припаде на 13:28 – 13:50.

За сприятливої погоди, це неймовірне астрономічне явище можна буде спостерігати майже 2,5 години. У Дніпрі та області явище найкраще буде видно приблизно о 12:28, 13:44 та 14:59.

У більшості регіонів України сьогодні спостерігається похмура погода, тож побачити сонячне затемнення, на жаль буде важко. Найбільша ймовірність застати це явище буде у мешканці півдня. Але 25 жовтня у космосі відкриється коридор затемнень, який триватиме до 8 листопада.

Проте нагадаємо, що на Сонце не можна дивитись без захисту. Обов’язковим є використання пристроїв, оснащених спеціальними фільтрами, для телескопів і камер також необхідні спеціальні фільтри. Спостереження без них можуть призвести до проблем із зором і навіть сліпоти. Безпечно спостерігати за подією можна онлайн.

Вчені також створили анімацію, як буде виглядати затемнення у різних містах України. Ми зібрали для вас візуальний вигляд затемнень у таких містах (щоб подивитися, перейдіть за посиланням.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас