ЖИТТЯ

Загарбники замінували дамбу і агрегати Каховської ГЕС: Запорізька АЕС може залишитись без води для охолодження

Окупанти замінували дамбу і агрегати Каховської ГЕС та можуть залишити ЗАЕС без води для охолодження. Президент України у зверненні до Європейської Ради заявив, що російські загарбники готують теракт, і закликав направити на гідроелектростанцію міжнародну спостережну місію.

Про це Інформатору стало відомо з повідомлення пресслужби “Енергоатома”.

Каховська ГЕС – один із великих енергообʼєктів, її дамба утримує близько 18 мільйонів кубометрів води. Якщо російські терористи підірвуть цю дамбу, то в зоні швидкого затоплення опиняться понад 80 населених пунктів, зокрема й Херсон, а сотні тисяч людей можуть постраждати.

«росія свідомо створює підґрунтя для масштабної катастрофи на півдні України. Ми маємо інформацію, що російські терористи замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції. За нашою інформацією, росія вже підготувала все, щоб здійснити цей теракт. Українських працівників викинули з Каховської станції – там тільки російські громадяни. Вони повністю контролюють станцію», – заявив Володимир Зеленський.

Він закликає діяти не зволікаючи, щоб росія не змогла реалізувати цю катастрофу, а також вважає за необхідне направити на ГЕС міжнародну спостережну місію та забезпечити повернення на неї українського персоналу.

Якщо росія здійснить теракт, значна частина півдня України може втратити водозабезпечення. Ці дії можуть залишити Запорізьку атомну станцію без води для охолодження. Адже саме з Каховського водосховища береться вода для ЗАЕС.

Також глава держави нагадав, що росія, контролюючи територію ГЕС, прагне влаштувати чергову операцію – під «фальшивим» прапором здійснити теракт і звинуватити у цьому Україну.

Раніше ми повідомили про те, що загарбники намагаються перехопити контроль над технічною експлуатацією Запорізької АЕС. Детальніше тут.

 Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас