ЖИТТЯ

Судитимуть солдата, який вчинив стрілянину на “Південмаші”

Судитимуть солдата-строковика, який вчинив стрілянину на “Південмаші”. Працівники ДБР завершили досудове розслідування стосовно військовослужбовця Артемія Рябчука. 27 січня 2022 року він влаштував стрілянину на заводі і вбив 5 людей, ще 5 були поранені.

Обвинувальний акт направили до суду. Про це повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань, передає Інформатор.

Як встановило слідство, обвинувачений після призову на військову строкову службу зіткнувся із неуставними відносинами з боку старших по призову колег. Кілька разів він був свідком конфліктів та сварок, про які доповідав керівництву. Через це в інших військовослужбовців сформувалося до нього негативне ставлення.

27 січня, за кілька годин до трагедії, перебуваючи у складі бойової варти з охорони території державного підприємства «ВО Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова», солдат мав відпочивати. Втім він отримав від старшини наказ впорядкувати документацію у вартовому приміщенні і сприйняв це за знущання. Після чого вирішив мститися за всі попередні образи. Перебуваючи у кімнаті зберігання зброї він взяв автомат та набої й почав жорстоко розстрілювати, як він вважав — усіх своїх кривдників.

Артемій Рябчук

Артемій Рябчук

Внаслідок цього загинули четверо його співслужбовців та працівниця підприємства. Ще п’ятеро військовослужбовців отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Після розправи над військовими, обвинувачений захопив автомат, 200 набоїв до нього та намагався втекти. За кілька годин його затримали у місті Підгороднє Дніпровського району.

Нацгвардієць обвинувачується у порушенні статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності відносин підлеглості, вчинене щодо:

  • кількох осіб, із застосуванням зброї, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 406 Кримінального кодексу К України);
  • умисному вбивстві (п. п. 1, 8, 9 ч. 2 ст. 115 КК України);
  • закінченому замаху на умисне вбивство двох та більше осіб, особи у зв’язку з виконанням нею службового обов’язку, а також з метою приховати інший злочин або полегшити його вчинення (ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 8, 9 ч. 2 ст. 115 КК України);
  • викраденні військовослужбовцем зброї, бойових припасів, іншого військового майна, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 3 ст. 410 КК України);
  • дезертирстві (ч. 3 ст. 408 КК України);
  • порушенні статутних правил вартової служби, що спричинило тяжкі наслідки, для запобігання яким призначено дану варту, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 2 ст. 418 КК України);
  • незаконному поводженні зі зброєю, тобто носінні та зберіганні вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України).

Санкції статей передбачають покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Процесуальне керівництво здійснює Дніпровська спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Південного регіону.

Одразу після трагедії ДБР зареєструвало кримінальне провадження й по факту службової недбалості та бездіяльності посадових осіб Національної гвардії України.

Наразі у цьому кримінальному провадженні тривають експертизи, після їх завершення ДБР надасть правову оцінку усім, хто допустив трагедію, аби подібні випадки не повторилися в майбутньому.

Відео зізнання Артемія Рябчука дивіться тут. На Дніпропетровщині чоловік загинув під колесами потяга. Подробиці – тут.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас