ЖИТТЯ

Антибіотики в Україні тепер продають лише за електронним рецептом

З 1 липня українці можуть отримати електронний рецепт на антибіотики. Це перший крок у боротьбі з антибіотикорезистентністю, спричиненою нераціональним використанням ліків без призначення. Як пацієнту тепер придбати антибіотик, читайте у нашому матеріалі.

Подробиці нововведення Інформатор дізнався з офіційного сайту МОЗ України.

Регулювання відпуску антибіотиків за електронним рецептом дозволить відстежувати дані про доцільність призначення й обʼєми використання антибіотиків в Україні, у такий спосіб запобігаючи антибіотикорезистентності, тобто стійкості до антибіотиків, вважають у МОЗ.

Антибіотикорезистентність у ВООЗ називають однією з десяти найбільших загроз для людства. Там прогнозують, що до 2050 року від стійкості до антибіотиків щороку помиратиме 110 мільйонів людей. До того ж антимікробними препаратами можна вилікувати лише бактеріальні хвороби. Але за даними опитування ВООЗ, 64% людей вважають, що грип і застуду теж можна лікувати за допомогою антибіотиків.
пацієнт може придбати ліки в будь-якій аптеці як за електронним, так і за паперовим рецептом.

Рецепт на антибіотики може виписати лікар будь-якої спеціалізації в лікарні будь-якої форми власності. Але щоб отримати електронний рецепт, заклад, лікар і пацієнт мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Наразі там зареєстровано вже 35 мільйонів українців.

Якщо пацієнт не має декларації з лікарем, то він має зареєструватися в системі безпосередньо на прийомі. Для цього треба мати документ, що посвідчує особу (внутрішній чи закордонний паспорт, ID-картка, дітям – свідоцтво про народження), й ідентифікаційний номер, тобто ІПН (для всіх, хто досягнув 14-річного віку, виняток – пацієнт відмовився від ІПН і має відповідну позначку в паспорті).

Отож лікар вносить інформацію в ЕСОЗ, формує там електронний рецепт і видає пацієнтові на руки інформаційну пам’ятку, де вказані дієва речовина препарату, дозування антибіотика та тривалість лікування. Ця довідка скріплюється печаткою й підписом. Важливо, що лікар не вказує конкретну торгову марку препарату, пацієнт може обрати її самостійно, орієнтуючись на власний бюджет.

У разі потреби забрати препарат за рецептом й інформаційною довідкою можуть також родичі чи соціальний працівник пацієнта.

Також рецепт можна погасити частково, тобто придбати меншу кількість препарату, ніж та, яка вказана. Так можна розділити покупку на кілька разів відповідно до бюджету, повторно брати рецепт не потрібно.

Варто відзначити, що антибіотики для домашніх тварин, як і раніше, можна придбати за ветеринарним рецептом.

Найбільш поширені міфи про е-рецепт на антибіотики:

  • Пацієнт, який знаходиться на стаціонарному лікуванні не зможе отримати антибіотик без електронного рецепта.
  • Люди, які проживають у сільській місцевості позбавлені можливості отримати рецепт через відсутність достатньої кількості сімейних лікарів на місцях.
  • Волонтери, які забезпечують медикаментами військових, після запуску е-рецепту не зможуть купувати антибактеріальні препарати.

Достовірні факти про те, як насправді отримати ліки у таких ситуаціях – детальніше у розʼясненні МОЗ читайте нижче:

Раніше Інформатор писав про те, як допомогти дитині подолати панічну атаку. Пр це читайте тут.

Юлія Кожемяка

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас