ЖИТТЯ

Правила кібербезпеки для дітей під час війни: поради батькам

Гаджети давно увійшли в життя як дорослих, так і дітей. Нині в нашій країні йде війна не лише на полі бою, а й в інтернеті. Відтак – дуже важливо пояснити дітям, що таке фейки та розказати, як ворог може збирати інформацію.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на Інформатор Україна.

Кілька правил безпеки інтернет-спілкування під час війни: 

  • Краще за все спілкуватись в інтернеті лише з тими, кого дитина знає особисто — однокласниками, сусідами, друзями, знайомими. Пам’ятайте, що людина, яку ви знаєте виключно за фото на аватарці, може бути не та, за кого вона себе видає. В першу чергу це стосується нових віртуальних знайомих.
  • Нагадайте дітям, що не можна через інтернет передавати будь-яку особисту інформацію, зокрема — номера телефону, адресу, інформацію щодо батьків. Якщо хтось ставить такі питання, краще, що може зробити дитина — це негайно припинити спілкування та сказати про це батькам.
  • Не переходьте самі за сумнівними посиланнями та забороняйте це робити дітям. Посилання від незнайомих контактів можуть містити віруси або вести на фішінгові сайти, мета яких — скопіювати важливі паролі. Періодично навіть знайомі контакти, сторінки яких зламали, можуть розсилати такі посилання. Якщо від когось зі знайомих прийшло сумнівне посилання, краще за все зв’язатися з ним особисто та спитати, чи відправляв він вам щось.
  • Розмовляйте з дітьми про важливість критичного мислення та перевірки фактів. Вчить їх не піддаватися на емоційні маніпуляції.
  • Ще раз нагадайте дітям, що не можна нікому відправляти свої або чужі інтимні фото. Отримавши навіть одне таке фото шахраї можуть почати шантажувати дитину: вимагати гроші, нові фото чи відео або тощо. Після першого ж прохання надіслати такі матеріали, слід негайно заблокувати контакт та сказати про це батькам. Корисно також передати цю інформацію кіберполіції.
  • Якщо дитина вже користується соціальними мережами, розкажіть їй про те, як важко видалити інформацію, що потрапила в інтернет. Вчіть її прискіпливо відноситись до того, що вона публікує.
  • Розкажіть дитині про шахраїв, які пропонують легкий та швидкий заробіток в інтернеті за виконання різних завдань або ж ігри та челенджі — щось кудись віднести, сфотографувати, намалювати. Попередьте, що за такими проханнями та завданнями можуть ховатися диверсії або злочини.

Раніше ми повідомили про те, що жителі Дніпропетровщини можуть долучитися до безкоштовних психологічних консультацій онлайн. Детальніше тут.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас