ЖИТТЯ

Что ответил Владимир Зеленский на петицию по возврату льгот на электроэнергию

12 апреля, Президент Украины Владимир Зеленский опубликовал свой ответ на петицию по возврату льгот на оплату электроэнергии для населения, проживающего в 30-километровой зоне от атомных электростанций, и о восстановлении других льгот населению по оплате за потребленную электрическую энергию.

Об этом сообщает Информаторссылаясь на Официальное интернет-представительство Президента Украины.

Сегодня на сайте электронных петиций появился официальный ответ на обращение, размещенное на веб-сайте Официального интернет-представительства Президента Украины 5 января 2021 года. Автором документа является мэр Никополя Александр Саюк. В петиции идет  речь о возвращении льгот на электроэнергию для населения, проживающего в 30-километровой зоне от АЭС. Напомним, 17 марта петиция набрала необходимое количество голосов для ее рассмотрения Президентом Украины.

Владимир Зеленский отмечает, что вопрос, поднятый в петиции, является очень важным, поскольку он связан с обеспечением социальной защиты социально уязвимых граждан. Но в соответствии с Законом Украины «О Кабинете Министров Украины» именно Правительство Украины обеспечивает проведение политики в сфере социальной защиты.

Поэтому, Владимир Зеленский обратился к Премьер-министру Украины Денису Шмыгалю с просьбой проработать предоставленные предложения, обратив особое внимание на соблюдение конституционных прав граждан.

Полный ответ Президента Украины Владимира Зеленского:

“Відповідно до статті 40 Конституції України та статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» мною розглянуто розміщену на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України електронну петицію «Про відновлення пільг з оплати електроенергії для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровії зоні атомних електростанції, та про відновлення інших пільг населенню з оплати за спожиту електричну енергію», яку підтримали понад 25 тисяч громадян.
Дякую усім, хто долучився до цієї петиції, за активну громадянську позицію.
Конституція України зобов’язує мене діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами України. Так, відповідно до статті 116 Конституції України, статей 2 та 19 Закону України «Про Кабінет Міністрів України», статей 5 та 13 Закону України «Про ціни і ціноутворення» Уряд України є вищим органом у системі органів виконавчої влади, що спрямовує і координує роботу міністерств, інших органів виконавчої влади, забезпечує проведення економічної, структурно- галузевої, фінансової, цінової політики та здійснює державне регулювання ціноутворення відповідно до повноважень. Також Законом України «Про ринок електричної енергії» визначено, що функціонування ринку електричної енергії здійснюється на принципах недискримінаційного ціно- та тарифоутворення, що відображає економічно обґрунтовані витрати.

Статтею 46 Конституції України визначено, що громадяни мають право на соціальний захист у випадках, передбачених законом. Відтак, державне цінове регулювання має відбуватися за умов належного забезпечення соціального захисту населення в порядку, визначеному у відповідних законах України.
У статті 61 Закону України «Про ринок електричної енергії» зазначено, що вразливі споживачі електричної енергії мають право на підтримку для відшкодування витрат на оплату спожитої електричної енергії у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України,
Згідно зі статтею 11 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» законодавством передбачено пільги та субсидії на оплату житлово- комунальних послуг, які виплачуються споживачу в грошовій формі у порядку, встановленому Урядом України.
Наведені положення законів реалізовано у відповідних законодавчих та підзаконних актах.

Зокрема, для соціального захисту малозабезпечених громадян діє програма житлових субсидій. У Державному бюджеті України на 2021 рік передбачено кошти в обсязі 35,2 млрд грн для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі.
Крім того, Державним бюджетом України на поточний рік передбачено 1,4 млрд грн для компенсації у зв’язку з підвищенням тарифів на електричну енергію на оплату електричної енергії населенням, яке проживає в житлових будинках, обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками; населенням, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання; багатодітними, прийомними сім’ями та дитячими будинками сімейного типу, а також надання місцевим бюджетам 137,5 млн грн у вигляді субвенції з державного бюджету на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.
Вважаю, що питання, порушене у петиції, є важливим, оскільки воно пов’язане із забезпеченням соціального захисту соціально вразливих громадян в умовах реформування енергетичного ринку.
Водночас зауважую, що відповідно до Закону України «Про Кабінет Міністрів України» саме Уряд України забезпечує проведення політики у сфері соціального захисту. Тому я звернувся до Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля з проханням опрацювати надані пропозиції, звернувши особливу увагу на дотримання конституційних прав громадян.”

Юлия Кожемяка 

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас