ВЛАДА

Внеочередная сессия в Никополе: депутаты обратились в Верховную Раду Украины

6 января в Никополе созвали третью внеочередную сессию городского совета VІІІ созыва. На повестке дня был единственно важный вопрос, касательно восстановления льгот на электроэнергию.

Проект, который выносился на сегодняшнюю сессию был ранее опубликован в Facebook депутатом Виталием Журавлевым. Об этом сообщает Информатор.

После недолгих обсуждений нюансов формулировки текста, депутаты единогласно поддержали обращение Никопольского городского совета в Верховную Раду Украины, к Президенту Украины, Кабинету Министров Украины, Народному депутату Украины Герману Д.В. Речь идет о восстановлении нормы, которая устанавливала льготный тариф на электроэнергию для бытовых потребителей постоянно проживающих в 30-километровой зоне атомных электростанций (куда входит и Никополь), в размере 70 процентов действующего тарифа для соответствующей группы населения.

Напомним, 5 января, на официальном интернет-портале Президента Украины зарегистрировали электронную петицию о восстановлении льгот по оплате электроэнергии для населения, постоянно проживающего в 30-километровой зоне атомных электростанций и о восстановлении других льгот населению по оплате за потребленную электрическую энергию. Инициатором документа стал мэр Никополя Александр Саюк.

Сегодня во время сессии он еще раз обратился к жителям города с просьбой поддержать петицию. Подписать документ можно здесь. Либо на официальном сайте Никопольского городского совета.

“Звернення Нікопольської міської ради до Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, Народного депутата України Германа Д.В.

Закон України «Про ринок електричної енергії» № 2019-VIII від 13.04.2017 року, прийнято з порушенням ст. 22 Конституції України, оскільки звужує права населення, в частині скасування норми, яка встановлювала пільговий тариф на електроенергію для побутових споживачів які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, у розмірі 70 відсотків діючого тарифу для відповідної групи населення. Даним законом було скасовано ст. 17 Закону України «Про електроенергетику», яка врегульовувала дані правовідносини.

Стаття 22 Конституції України регламентує, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.Разом з цим, Законом України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» (ст. 12) передбачено право на соціально-економічну компенсацію ризику від діяльності підприємств з видобування і переробки уранових руд, ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, у тому числі на пільги з оплати за спожиту електричну енергію для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

На реалізацію вказаних норм, необхідно внести зміни до Закону України «Про ринок електричної енергії», передбачивши правову норму, яка встановлює пільговий тариф на електроенергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, у розмірі 70 відсотків діючого тарифу для відповідної групи населення.

Враховуючи ситуацію, яка виникла після проведення децентралізації опалення в м. Нікополі, в результаті чого більшість населення перейшло на електроопалювальні установки, підвищення тарифів та скасування пільг суттєво вплинуло на платоспроможність населення, що може призвести до зубожіння, особливо соціально-незахищених його верств та остаточну втрату довіри до влади.

З 01 січня 2021 року припиняють діяти знижки на тарифи, а саме: населенню, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості); населенню, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості); для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу незалежно від обсягів споживання електроенергії; населенню на обсяг споживання до 100 кВт-год на місяць; населенню, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

Крім того, в умовах запроваджених обмежувальних протиепідемічних заходів по запобіганню поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, особливо відчувається рівень підвищення тарифів на побутових споживачах, у зв’язку із збільшенням споживання електричної енергії, насамперед у зимовий період.

З метою приведення законів, підзаконних нормативно-правових актів у відповідність до Конституції України, пропонуємо встановити пільгові тарифи для побутових споживачів, які діяли на початок опалювального сезону 2020-2021 роки.

Враховуючи викладене, просимо вжити відповідних заходів, а саме внести зміни та доповнення до Законів України «Про ринок електричної енергії» та ст. 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційної безпеки» та прискорити розгляд законопроектів № 2778 від 17.01.2020, № 2778-1 від 04.02.2020, які вже включено до порядку денного Верховної Ради України, а також відповідні підзаконні нормативно-правові акти, якими передбачити населенню, яке проживає в 30-ти кілометровій зоні атомних електростанцій, відпуск електричної енергії за тарифом у розмірі 70 відсотків від рівня діючого тарифу для відповідної групи населення.

Міський голова О.І. Саюк”

Ранее мы сообщили о том, какие ограничения будут действовать в Днепропетровской области с 8 января. Подробнее узнайте здесь.

Алена Радченко

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас