ЖИТТЯ

Обшуки та погрози через паспорт: до омбудсмана України звернулись з Енергодару

Минулого місяця до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшло 40 звернень стосовно фактів примусової паспортизації на окупованих територіях. Серед них була заява від жінки. Її матір змушена була залишитись в Енергодарі. 

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

За словами заявниці, в будинку її матері були обшуки. Окупаційна влада постійно погрожує та застосовує психологічний та моральний тиск на жінку.

Окрім того, матері повідомили, що без російського паспорта із січня вона не зможе отримати медичну допомогу та буде відключена від мережі Інтернет. А це єдиний зв’язок з родиною в Україні.

«Засуджую політику та дії органів держави-агресора щодо примусової паспортизації наших громадян. Це суперечить нормам міжнародного права і є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни», — наголосив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Він зазначив, що це елементом системного тиску на українських громадян.

Нагадав і про те, що паспорти від окупаційної влади не визнаються в Україні. Ті, хто отримав їх насильницьким шляхом, не несе кримінальної відповідальності і вважається громадянином нашої держави.

Раніше ми повідомили про те, що в одній з громад Нікопольського району відновили водопостачання, бо люди не витримали й поскаржились омбудсману. І про те, що в Україні шахраї поширюють фейк про виплати грошової допомоги. І про те, що в роковини трагедії на Перемозі у Дніпрі містяни розповіли про страшний день.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас