ЖИТТЯ

Вісім свят в один день: що відзначають 1 жовтня в Україні та світі

1 жовтня в Україні відзначають одне важливе держане свято, одне професійне, три цікавих, одне історичне та одне церковне свято. З останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон. Також сьогодні сусіднє місто Покров відзначає свій День народження. Місту виповнилось 67 років.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Інформатор Кривий Ріг.

У неділю, 1 жовтня, Україна вперше в нову дату відзначає День захисників і захисниць. Українці вже дев’ятий рік поспіль дають відсіч російській агресії. У воєнний час це безсумнівно найважливіше світське свято в році, адже тільки завдяки військовим, медикам і волонтерам Україна зберегла свою незалежність.

Разом з Днем захисників та захисниць України на Покрову 1 жовтня святкують День українського козацтва. Козацтво з’явилося в Україні ще в XV столітті. Волелюбні козаки понад усе прагнули встановлення незалежної держави. На одному з островів Дніпра було засновано центр – Запорізьку Січ. Протягом тривалого часу, після ряду гучних битв під проводом гетьмана Хмельницького, козацькі війська викликали великий страх у ворогів. Та наприкінці XVIII століття Запорізька Січ була зруйнована за наказом Катерини II.

Божа Матір вважалася небесною берегинею козаків, а також на Покрови козаки вирушали на зимівлю по хуторах, тому цей день став днем українського козацтва. І саме цього дня вони обирали нового Січового отамана.

Також у першу неділю жовтня, а у 2023 році це 1 жовтня, своє професійне свято відзначають українські вчителі. Учитель – одна з найпопулярніших професій. І одна – з найскладніших.

Щорічно у першу неділю жовтня відзначають День територіальної оборони. Свято порівняно нове. Його запровадив своїм указом президент України Володимир Зеленський 2020 року. Зараз, коли наша країна в черговий раз стикнулася з агресором, внесок бійців тероборони важко переоцінити.

Від 1 січня 2022 року територіальна оборона входить в ЗСУ як окремий рід військ. 1 жовтня своє свято відзначають українські ветерани. У сучасному розумінні саме поняття «ветеран» не сильно відрізняється від тих уявлень, які вкладалися в це слово з найдавніших часів. Вперше ветеранами стали називатися якраз солдати і військовослужбовці, за плечима яких було більше 20-ти років вірної служби.

Свято Дня ветерана своїм сенсом перегукується з Міжнародним днем людей похилого віку, яке теж відзначають 1 жовтня. Відповідно до вікової класифікації Всесвітньої організації охорони здоров’я: 25-44 років – молодий вік, 44-60 років – середній вік, 60-75 років – похилий вік, 75-90 років – старечий вік, досягли 90 років – довгожителі.

1 жовтня також відзначається Міжнародний день музики. Музика одна з прекрасних естетичних цінностей людства. Музика ніколи не старіє, вона дозволяє нам доторкнутися не тільки до часів їх авторів, але і заглянути в наше майбутнє, відчути автентичність цього моменту.

1 жовтня за новим церковним календарем православні християни відзначають Покрова Пресвятої Богородиці. Це велике церковне свято, пов’язане з переказами про чудесне явище Діви Марії жителям Константинополя.

Покрова не входить до числа двунадесятих свят, тобто, не належить до 12 головних, оскільки події відбувалися вже не в роки життя Матері Божої. Проте саме свято в православ’ї вважається великим.

 Зазвичай до цього дня збирали весь урожай, закінчували всі роботи на полі, в саду і городі та влаштовували широкі гуляння. З Покрови починалася пора весіль. У народі вважалося, що незаміжнім дівчатам у свято слід обов’язково поставити свічку в храмі – що раніше поставиш, то раніше заміж вийдеш.

Прикмети на Покрову Пресвятої Богородиці

З цього дня починаються перші холоди. За його прикметами судили, якою буде осінь, зима і Різдво:

  • випав сніг на Покрову – Різдво буде без снігу;
  • тепла і сонячна погода – осінь буде затяжною;
  • північний вітер дме – до холодної зими, південний – до теплої;
  • якщо хлопець із дівчиною познайомляться на Покрову – будуть подружжям.
  • Цього дня також заведено йти до лісу за груздями і рижиками – після їх уже не буде.

Іменини святкують: Олександр, Олексій, Георгій, Григорій, Єгор, Іван, Михайло, Микола, Петро, Роман, Сава, Ян, Віра.

Покровські парасольки

Покровські парасольки

У своєму Telegram-каналі голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак привітав покровчан зі святом. Він написав:

“Сьогоднішній день насичений знаменними датами.

З-поміж них – День народження Покрова. Місту 67.

Перлина Нікопольщини. Славний козацький край.

Щирі, сильні духом покровчани плекають рідне місто. Працюють щодня на те, аби воно жило під синьо-жовтим Прапором. Частина мешканців на фронті боронять рідний дім, інші волонтерять. Кожен тримає стрій. Янгола-охоронця! Перемоги!”.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас