Нікополь До сайту

Як за рік роботи постійної місії МАГАТЕ змінилася ситуація на ЗАЕС

Рік тому, 1 вересня 2022 року, на Запорізькій АЕС розпочала свою роботу постійна моніторингова місія МАГАТЕ. Присутність експертів Агентства на ЗАЕС розпочалася із візиту на окуповану атомну станцію Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення Медіа Центру Енергодару.

Реклама

Важливими факторами місії МАГАТЕ є можливість отримувати інформацію про ситуацію на ЗАЕС, стан ядерної та радіаційної безпеки, також є можливість дізнаватись про протиправні та злочинні дії нелегітимної окупаційної адміністрації. Крім того, присутність місії дозволяє швидко та аргументовано спростовувати різні фейкові звинувачення росіян. Попри ці позитивні фактори, МАГАТЕ не вдалося забезпечити безпеку на Запорізькій АЕС.

Експлуатація ЗАЕС відбувається з порушенням міжнародно визнаних принципів безпеки та з порушенням умов ліцензії. Енергоблоки не переведено в холодний стан. Не відбувається вчасне технічне обслуговування та ремонти, а відтак – не підтримується в працездатному стані обладнання. Частина території ЗАЕС замінована. Виробничі приміщення енергоблоків АЕС №1, 2, 3, 4 продовжують використовуватися як укриття для військової техніки, зброї, вибухівки.

Раніше ми повідомили про те, що загарбники замінували спостерігачам МАГАТЕ дорогу до ЗАЕС. Також в Енергодарі загарбники навмисне заселяються в квартири місцевих, які виїхали.

Реклама

Анна Томілова