ЖИТТЯ

МАГАТЕ зафіксували вибухи в районі Запорізької АЕС

Експерти МАГАТЕ вчергове зафіксували вибухи у районі окупованої Запорізької АЕС. Їх було чутно 26 та 27 липня. Також спеціалісти виявили на території станції міни.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення Інформатор Україна.

Загроза на Запорізькій АЕС зростає, адже немає впевненості у тому, що системи безпеки справні, а персонал, поставлений окупантами – кваліфікований та відповідальний. Зараз в умовах відсутності належного технічного обслуговування влада не може бути впевненою, що системи безпеки спрацюють належним чином.

Одним з факторів ризику є непередбачуваний і безвідповідальний персонал, який мобілізований окупантами на ЗАЕС. Правилами безпеки передбачено, що експлуатуюча організація-оператор має контролювати доступ на АЕС для того, щоб виключно той персонал, що бере безпосередню участь в безпечній експлуатації станції, мав до неї доступ.

“Наразі ж доступ контролюється окупантами й вони на свій розсуд надають доступ тому, кому вважають за потрібне. Таким чином, окупанти перетворили ЗАЕС на мілітаристську базу. Там є зброя, вибухівка, військова техніка, мілітаристський персонал. Це все не має нічого спільного із забезпеченням ядерної традиційної безпеки”, – йдеться у повідомленні.

Через окупацію та протиправні дії рф на проммайданчику ЗАЕС не можливо повною мірою виконати вимоги Міжнародної конвенції з раннього оповіщення. Україна інформувала про це наших партнерів і МАГАТЕ, щоб вони могли вдатися до певного тиску. Це потрібно для того, щоб відновити онлайн-передачу даних з радіаційного моніторингу Запорізької АЕС. На сьогодні передача даних поки не відновлена.

Раніше ми повідомили про те, що розміщення загарбниками засобів ураження на Запорізькій АЕС погіршує безпекову ситуацію. Також ми повідомляли, що окупанти посилили репресії проти працівників ЗАЕС, які відмовляються співпрацювати та укладати контракти з російською окупаційною адміністрацією

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас