ЖИТТЯ

На Дніпропетровщині з’явилися комахи-гіганти: чи варто їх боятися

Цього літа, все частіше стали помічати на вулиці величезних комах, схожих на шершнів чи джмелів. Виявляється, це комахи із родини Ос – Сколія-гігант, тому їх найчастіше плутають з шершнем. Але ця комаха рідко використовує свою отруту навіть для самозахисту. 

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Інформатор Кривий Ріг та на публікацію  у Facebook.

Зовнішність цих ос часто лякає людей. Проте, ця оса зовсім не страшна як здається на перший погляд. Для людини її отрута, яку вона навіть не використовує для самозахисту, набагато слабша за отруту звичайної оси, тому не слід її боятися.

Для довідки: сколія-гігант (Megascolia maculata) – належить до комах ряду Перетинчастокрилих. Не треба їх плутати з шершнями, джмелями та бджолами-теслярами, бо це оси. Вони не будують гнізд, живуть поодиноко. Розмноження відбувається лише за наявності личинки комахи-господаря. Запліднена самка відшукує личинку хруща або жука-носорога, паралізує її своєю отрутою і відкладає в неї яйце. Із яйця виходить личинка, котра з’їдає свого господаря (личинка – паразитоїд). Щоб стати дорослою комахою, личинка сколії повинна з’їсти личинку господаря. Дорослі комахи живляться нектаром квітів. Родина Сколієві оси в цілому тропічна група комах, що сформувалася в умовах сухого клімату. Ареал охоплює Південну Європу, Південну Африку, Кавказ, Закавказзя, Західну та середню Азію. На Україні поширеним видом є сколія-гігант, яка занесена до Червоної книги України.

На Дніпропетровщині з’явилися комахи-гіганти: чи варто їх боятися

На Дніпропетровщині з’явилися комахи-гіганти: чи варто їх боятися

Раніше ми повідомили про те, що через руйнування Каховської греблі гинуть червонокнижні тритони. У Нікополі 27-річний чоловік рятує молюсків мідій та раків.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас