ЖИТТЯ

День захисту дітей, Всесвітній день батьків: народне свято та прикмети на 1 червня

1 червня, відзначають День захисту дітей, Всесвітній день батьків та Всесвітній день молока. У церковному календарі вшановують пам’ять єпископа Іоанна Готського. У народі відоме свято під назвами Іван довгий.

 Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Інформатор Кривий Ріг.

День захисту дітей

Свято встановлене в 1949 році в Парижі за рішенням конгресу Міжнародної демократичної федерації жінок. Проблема опіки над дітьми особливо гостро розглядалася на тлі тотального зубожіння населення, голоду та епідемій, які прийшли на зміну двом світовим війнам.

До того ж, у багатьох дітей батьки загинули і вони залишилися наодинці з труднощами: в боротьбі за життя вони нерідко вчиняли злочини і потрапляли до в’язниці, тоді як суспільство потребувало кваліфікованих робітників.

В Україні День захисту дітей відзначається з 1998 року.

Всесвітній день батьків

В один день з Днем захисту дітей відзначається Всесвітній день батьків: обидва свята націлені на популяризацію гармонійних сімейних відносин і максимальної допомоги один одному в розвитку і процвітанні.

В системі міжнародних днів ООН дане свято засноване в 2012 році.

Всесвітній день молока

Цей день встановлений Продовольчою і сільськогосподарською організацією Об’єднаних Націй для визнання важливості молока як глобальної їжі. Це свято щорічно проходить 1 червня, починаючи з 2001– го.

Молоко – один з найпопулярніших продуктів: його вживають як в чистому, так і в обробленому вигляді, а також додають у величезну кількість інших продуктів – від шоколадних батончиків до ковбаси. Тому так важливо популяризувати уважне ставлення до якості молочної продукції.

Іван довгий

Це перший день літа. Наші предки прозвали цю дату Іван Довгий, оскільки день вже ставав дуже довгим. Часто в Іванів день дув сильний вітер, і селяни ставили заслони в городі і в саду, щоб захистити від продування молоді саджанці.

У давні часи в Іванів день і перший день літа було прийнято пекти короваї, пряники і пироги з сезонними продуктами – кропивою, щавлем, полуницею. Господині варили традиційні українські вареники з молодою картоплею. Випічкою пригощали рідних і гостей.

Народжені 1 червня дуже сильні морально, а також творчі і кмітливі. Їхні ідеї часто випереджають час. Вони не бояться бути “білою вороною”, якщо їхня думка відрізняється від загальноприйнятої. Ці люди захоплюють інших і мають багато шанувальників, але справжніх друзів у них мало.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в перший день літа пішов дощ, то червень навпаки буде посушливим.
  • Сильний північний вітер дме – до прохолодних ночей в найближчі дні.
  • Гроза 1 червня віщує хороший урожай горіхів і зерна, злива – пишне цвітіння квітів, град – багатий урожай гороху і квасолі.
  • Якщо вранці немає роси на траві, то скоро піде дощ.
  • Якщо день сонячний, але квіти закриті, то скоро погода зіпсується.
  • Півні вдень співають – до дощової і прохолодній погоді.
  • Якщо на березі випали всі сережки, то потрібно закінчувати посадку картоплі, інакше потім буде занадто пізно.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Анастасія, Андрій, Олександр, Антон, Василь, Віктор, Григорій, Іполит, Корній, Максим, Матвій, Митрофан, Михайло, Микола, Онуфрій, Павло, Дмитро, Іван, Сергій, Ігнатій.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас