Нікополь До сайту

День Героїв в Україні, День морської піхоти: які свята відзначають 23 травня

23 травня, відзначають День Героїв в Україні, День морської піхоти, День щасливої монетки. У церковному календарі відзначають свято на честь на честь Симона Кананіта, одного з дванадцяти апостолів. У народі відоме під назвами Симонов день, Симон посів, Симон Зілот.

Про це повідомляє Інформатор з посилання на Інформатор Кривий Ріг.

Реклама

День Героїв в Україні

Сьогодні, 23 травня, в Україні відзначають День Героїв, встановлений на честь українських захисників та захисниць, які виборюють свободу та незалежність України.

День Героїв або Свято Героїв – щорічне свято в Україні, встановлене на честь усіх українських воїнів та воїнок усіх часів, усіх борців та борчинь за волю України від лицарства Київської Русі до сьогодення. День Героїв – це день пам’яті всіх українців та українок, які присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України, це свято величі духу українського народу за волю України та є символом його незборимості.

Реклама

День морської піхоти

Це професійне свято військовослужбовців морської піхоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України, яке відзначається щороку 23 травня.

Свято започатковане 2014 року й у 2014-2017 роках відзначалося 16 листопада. Чинна дата святкування 23 травня встановлена від 2018 року Указом Президента України № 145/2018 «Про День морської піхоти України».

Реклама

У цей день було покладено основу сучасної морської піхоти. Сучасні морські піхотинці успадкували найкращі бойові традиції своїх славних пращурів і сьогодні героїчно боронять Україну від російських загарбників. Не випадково на беретному знаку морської піхоти – меч Сагайдачного, одного з засновників морської піхоти, який воював з Москвою.

День щасливої монетки

23 травня кожного року світ відзначає позитивне свято – День щасливої монетки.

Реклама

Нерідко монета слугує талісманом вдачі, щастя, добробуту. Саме таку монетку ми нерідко кидаємо у море або фонтан, щоб повернутись до бажаного місця, чи, наприклад, для здійснення заповітної мрії. Щасливу монетку можна носити при собі з метою притягання фінансового добробуту.

Симонов день

Він вважається покровителем шукачів скарбів і землеробів, а також захисником шлюбу. Шукачі пригод 23 травня вирушали на полювання за золотом.

Наші предки 23 травня не турбували землю, оскільки вважали, що вона в цю дату відпочиває. У цей день грунт не копали, не боронили і не встромляли в нього кілки. Якщо в цю дату потрібно було щось посіяти, то борозни викопували заздалегідь в попередній день.

Реклама

За переконаннями наших предків, апостол Симон наділяє всі трави чудодійними властивостями. Дата 23 травня вважається дуже вдалою для збору лікарських рослин. Вірили, що зібрані трави захистять від будь-яких недуг, відлякають шкідників від хліва і відвадять від будинку нечисть. З цілющих квітів плели вінок і вішали його над вхідними дверима.

У Симонів день коней і кіз виганяли на випас. Вірили, що трава в цей день робить тварин міцними і витривалими, особливо якщо на ній є роса. А корів 23 травня годували квітами жовтого кольору, щоб у них молоко було жовтуватим і ароматним.

Дата 23 травня вважається дуже вдалою для ворожіння, привороту, передбачень майбутнього. Але варто пам’ятати, що церква ворожінь не схвалює.

Народжені 23 травня люди дуже відповідальні і далекоглядні, вміють продумувати детальні плани на майбутнє. Вони завжди знають, чого хочуть від життя і до чого прагнуть. Ці люди ерудовані і всебічно розвинені. Часто їхні думки випереджають час і вони відчувають себе незрозумілими.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Василь, Кирило, Лаврентій, Симон, Таїсія.

Альона Антонова