ЖИТТЯ

Що означають орнаменти вишиванок Дніпропетровщини

Щорічно у третій четвер травня відзначають Всесвітній день вишиванок. Українському святу лише 13 років, але цього року до нього долучились вже більше 60 країн. Вишиванки підкорюють світ, заворожуючи людей своєю самобутністю та глибоким змістом вишивки.

Що означають орнаменти вишиванок у Дніпропетровській області, розповів Інформатор  Кривий Ріг, передає Інформатор.

Вишивка має сакральне значення. Вона – це, перш за все, оберіг, – розповідає провідний науковий співробітник Дніпропетровського художнього музею Світлана Безпалько.

За її словами, кольори сорочок та мотиви вишивки передбачають певний етап в житті людини. Вбрання чорного кольору властиве для чоловіків від 45 років. Вишивка на цій сорочці символізує розвиток та збагачення сім’ї.

Така вишивка символізує розвиток та збагачення сім’ї

Така вишивка символізує розвиток та збагачення сім’ї

Стародавніми класичними техніками на Дніпропетровщині було вишиття низзю та ажурними мережками. Вишивки хрестиком здебільшого геометричні, а також рослинні, що набули геометричного характеру.

Орнамент Дніпропетровщини

Орнамент Дніпропетровщини

Манжети рукавів та виріз горловини вишивали кольоровими нитками та чорним плисом. У чоловічій вишитій сорочці переважали червоний та чорний кольори.

Про історію та особливості вишиванки в нашій місцевості розповідають історики на базі досліджень, зроблених на початку 20 століття етнографом В.О. Бабенко. Він обстежив повіти Катеринославської губернії і зібрав цікавий етнографічний матеріал як у вигляді спостережень, так і у вигляді етнографічних предметів, які експонувались на виставці в історичному музеї Катеринослава (Дніпра).

Сплав традицій Лісостепу

Вбрання мешканців Придніпров’я в позаминулому та минулому сторіччях мало певні особливості. Наприклад, своєрідністю чоловічих сорочок «чумачок» або розповсюджених у нашому краї лоцманських сорочок були розширені до низу рукави. Широкі рукави лоцманських сорочок слугували своєрідним прапором, коли при переправі через дніпровські пороги лоцмани махали широкими рукавами, подаючи різноманітні сигнали. Також такий крій рукава був зручніший, якщо треба було лізти у воду і швидко зняти сорочку. У спеку завдяки широким рукавам вітер краще провівав тіло. Краї рукавів оздоблювали мережкою, а іноді мережаний край підкреслювали тоненькою вишитою орнаментальною смужкою. Вишивкою оздоблювали комір, манжети та манишку.

Національні костюми Дніпропетровщини

Національні костюми Дніпропетровщини

Традиційний комплекс вбрання населення степової України, зокрема Катеринославщини-Дніпропетровщини, український етнолог та історик О.Ю. Косміна називає «справжнім сплавом регіональних типів Лісостепу, в якому переплітаються традиції Поділля, Середнього Подніпров’я, Полтавщини, Слобожанщини».

Найпоширенішими техніками вишиванок були художня двобічна гладь, лічильна гладь, стебнівка, мережка та філейне шитво, хрестик

Найпоширенішими техніками вишиванок були художня двобічна гладь, лічильна гладь, стебнівка, мережка та філейне шитво, хрестик

Вочевидь, на думку О.Ю. Косміної, «у поліетнічному оточенні відбувся взаємовплив між традиційними формами вбрання українців і росіян, кримських татар, молдаван, болгар, греків. У музейних колекціях України майже не зберігся традиційний одяг українців, які заселяли степовий регіон».

 Традиційне вбрання мешканців Катеринославщини (Дніпропетровщина)

Традиційне вбрання мешканців Катеринославщини (Дніпропетровщина)

Раніше ми повідомили про те, що поліцейські прифронтового Нікополя долучились до святкування Дня вишиванки. Дивіться, як виглядає найглибша залізорудна шахта в світі, яка знаходиться в підземеллі на Дніпропетровщині.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас