ЖИТТЯ

Як Росія загрожує світовій ядерній безпеці на ЗАЕС

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції26 квітня 1986 року, є однією з найбільших техногенних катастроф в історії людства. Тема глобальної ядерної безпеки сьогодні актуальна як ніколи у зв’язку з російською агресією проти України. У 2022 році українські АЕС знову опинились на перших шпальтах світових і українських медіа, коли російські окупанти захопили дві українських АЕС.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення Telegram-каналу “Spravdi”.

У березні 2022-го російські війська з боєм захопили Запорізьку АЕС в Енергодарі та взяли в заручники її персонал. Найбільшу в Європі атомну електростанцію окупанти перетворили на військову базу. На території АЕС загарбники розмістили артилерійські системи та ППО. Берегову лінію Каховського водосховища заміновано.

Росіяни використовують ЗАЕС як «ядерний щит» для обстрілів з території станції Марганця і Нікополя, знаючи, що не отримають удару у відповідь. Зберігають озброєння та боєприпаси у безпосередній близькості від реакторів та контейнерів з відпрацьованим ядерним паливом створюють загрозу техногенної катастрофи.

Тиск на персонал і неналежна експлуатація обладнання ЗАЕС також підсилюють ризик аварій через «людський фактор». У разі підриву Каховської ГЕС, яку росіяни замінували у квітні 2022-го, буде виведено з ладу систему охолодження реакторів ЗАЕС, і це матиме катастрофічні наслідки.

Путінський режим використовує ядерний чинник як інструмент для досягнення загарбницьких цілей, намагається підірвати міжнародну підтримку України, залякуючи світ загрозою ядерної ескалації та періодично вкидують фейки про українську «брудну бомбу».

“Безвідповідальне і цинічне ставлення до об’єктів ядерної небезпеки, публічні погрози застосування ядерної зброї актуалізують проблему денуклеаризації Росії. Її роззброєння під міжнародним контролем має стати ключовим елементом повоєнного врегулювання. Наявність ядерної зброї у держави, що вдається до ядерного тероризму, несе загрозу для всього світу.”, – йдеться у повідомленні.

Раніше ми повідомили про те, що в Енергодарі загарбники посилюють тиск на місцеве населення та намагаються провести масову паспортизацію. Також на протилежному березі Каховського водосховища росіяни почали евакуацію топ-колаборантів.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас