ЖИТТЯ

День добрих справ, Вербна неділя: що відзначають 9 квітня в Україні та світі

9 квітня 2023 року православні християни відзначають одне з найважливіших свят у році – Вербну неділю. Є ще декілька важливих дат, а також народні прикмети та заборони на цей день.

Про них розповідає Інформатор Кривий Ріг, передає Інформатор.

9 квітня 2023 року відзначають День добрих справ. Це міжнародне свято, яке об’єднує волонтерів із понад 100 країн. Мета цього дня – робити добрі вчинки на благо планети та інших людей. Щороку сотні тисяч волонтерів застосовують на практиці досить просту ідею. Ідею про те, що кожна людина має змогу зробити щось хороше, щоб змінити світ на краще. Водночас ця хороша справа може здаватися мізерною у порівнянні з потребами нашої планети, але це не має значення. Навіть одне приємне слово, сказане втомленому незнайомцеві може зробити багато.

Крім того, щорічно у другу неділю квітня відзначається Всесвітній день боротьби з сексуальним насильством над дітьми. Цей день присвячений підвищенню обізнаності про руйнівні наслідки сексуального насильства над дітьми та сприянню запобіжним зусиллям у всьому світі. Сексуальне насильство над дітьми є серйозною та широко поширеною проблемою, від якої щорічно страждають мільйони дітей. Це глобальна проблема, яка вимагає скоординованих і постійних зусиль для запобігання та вирішення.

Найважливішим же святом дня 9 квітня 2023 року є Вербна неділя, яку відзначають в шосту неділю Великого посту перед Великоднем. Великдень 2023 у православних віруючих настане 16 квітня, а Вербна неділя – 9 квітня.

У цю дату відзначається Вхід Господній в Єрусалим – подія з життя Ісуса Христа, коли він верхи на віслюку в’їхав у священне місто. Жителі Єрусалиму зустрічали Ісуса вигуком “Осанна”, а на його шляху кидали пальмові гілки. Зазвичай так урочисто зустрічали тільки царя.

Свято Вхід Господній в Єрусалим відзначається всіма християнами, а його символом є пальмова гілка. В Україні пальми не ростуть, тому їх замінила верба. Це дерево розквітає навесні одним з перших, а також наділяється цілющими властивостями.

Вербу освячують у храмі, а потім несуть додому. наші предки любили залишати освячену вербу в куточках хати, поки вона не засохне. Вірили, що вона має цілющу силу. Тому легенько били нею себе і своїх родичів, промовляючи: “Не я б’ю, верба б’є, за тиждень Великдень, на здоров’я, на красу, на захист”. А маленьких дітей купали у відварі з верби, щоб вони залишалися здоровими.

Також на свято випікали святкові хлібці. В невеликі буханці обов’язково клали шишки верби, а потім ці вироби згодовували худобі, щоб вона була здоровою.

Що не можна робити у Вербну неділю

  • Не можна виконувати фізичну роботу, шити, в’язати, вишивати, займатися прибиранням і пранням
  • Всі страви потрібно приготувати заздалегідь, через те, що кухонні клопоти теж під забороною
  • Вживати міцний алкоголь та влаштовувати гучні гуляння.
  • Не рекомендується встрявати у сварки та думати про погане.
  • Не можна їсти м’ясо, яйця та молочні продукти. Їжа на столі повинна бути скромною. Виняток становлять риба, рослинна олія та трохи кагору.
  • Не можна у Вербну неділю проводити поминальний обід.

Що потрібно робити у Вербну неділю

  • Сьогодні треба перебувати вдома у колі рідних вам людей.
  • Вербові гілки посвячені в церкві треба поставити вдома біля ікони або ж десь у кутку. Там вони мають простояти увесь рік. За церковними традиціями, вони захищають дім від злих очей та пожежі.
  • Потрібно постаратися відійти від маячні, очиститися духовно, помолитися і підготуватися до Страсної седмиці.

Народні прикмети погоди

  • Якщо на Вербну неділю йде дощ – варто чекати хорошого врожаю
  • Якщо у Вербну неділю тепло і сухо – влітку буде великий урожай фруктів
  • У Вербну неділю вдарив мороз – рік принесе багато пшениці.
  • Вдариш по тілу гілочкою верби — буде міцне здоров’я весь рік
  • З’їсти «котик» свяченої верби — вирішиться важлива справа
  • На Вербну неділю варто подумати про дорогу людину — вона і прийде в гості
  • Посадиш кімнатну рослину на Вербну неділю — прийде багатство в будинок
  • Сни на Вербну неділю вважаються віщими, до символів яких слід прислухатись і враховувати на майбутнє. Часто виші сили людям у снах посилають знаки. Вони можуть, як попередити про можливі труднощі, так і оповістити про майбутні радощі.

Іменини святкують: Мануїл, Мануйло, Мефодій, Мотрона, Феодосій, Олександр, Іван, Охрім, Кіндрат.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас