ВЛАДА

День першої Конституції України, День янгола, народне свято: що відмічають 5 березня

5 квітня відзначають, укладення першої конституції України, Міжнародний День супу, День неонатолога. У церковному календарі відзначають свято на честь преподобного Никона Великого, ченця Києво-Печерської Лаври та літописця з Київської Русі. У народі відоме під назвою Ніконів день.

Про це розповідає Інформатор із посиланням на Інформатор Кривий Ріг. Хто відмічає іменини та що не можна робити цього дня.

Укладення першої конституції України

Щорічно 5 квітня Україна відзначає укладення першої конституції України, бо саме цього дня в 1710 році гетьман Пилип Орлик на козацьких зборах біля Тягині склав конституційний договір нашої держави.

Перша конституція була написана як староукраїнською, так і латинською мовами. Складається документ з 16 статей, в яких визначені права та обов’язки учасників Війська Запорізького.

Український оригінал конституції знайшли не так давно – в 2008 році в Росії. А вже у 2010 році з’явився пам’ятник першій конституції України, котрий встановили в місті Бендери (колишня Тягиня) на честь 300-річчя договору. Латинський документ зберігається в Швеції з 18 століття.

Міжнародний День супу

Кажуть, щоб зрозуміти будь-яку національну кухню, треба спробувати її супи. В світі немає жодної країни, яка б не мала своєї версії цієї вічної страви. Кожна з них унікальна, бо є відображенням певної культури, яка її створила. Тарілка смачного, запашного супу втілює в собі прості життєві цінності — тепло, спокій, домашній затишок. Зазвичай суп — це рідка страва, приготована  шляхом поєднання м’яса та овочів з бульйоном чи іншою рідиною. Найчастіше суп подається теплим, але бувають і холодні варіанти. Страва настільки популярна у всьому світі, що навіть існує  Міжнародний день супу, який відзначається щороку 5 квітня.

Ніконів день

Святого Никона наші предки вважали покровителем шашкової гри, тому в день його пам’яті грали в шашки.

День Никона здавна вважається вкрай вдалим для посадки дерев і ягідних кущів. У цей день можна садити яблуні, груші, горобину, калину, смородину. Всі саджанці добре приживуться і дадуть багатий урожай.

5 квітня в Ніконів день прийнято прибирати дім, мити вікна і перепирати постільну білизну. 7 квітня християни відзначають Благовіщення 2023, і до цього свята будинок має бути прибраний. Прибирання затівали заздалегідь за кілька днів.

Будинок прибирали не тільки для підготовки до Благовіщення, а й для вигнання злих сил. Для цього підлоги, стіни і меблі мили розчином м’яти і полину – вважалося, що нечисть боїться запаху цих трав. Також 5 квітня для міцного здоров’я слід випити чашку м’ятного чаю.

За давніми прикметами, 5 квітня із зимівлі прилітав в Україну зяблик. Побачити цю пташку сьогодні вважалося щасливою прикметою. Також дуже хорошою прикметою було побачити самку і самця зябликів, які заграють один з одним. У наш час через більш коротку зиму зяблики прилітають ще в березні.

Що не можна робити 

У цей день не можна лінуватися і спати допізна, інакше всі справи закінчаться невдачею.

5 квітня не можна їсти м’ясо, молочні продукти і яйця, оскільки ще триває Великий піст 2023.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Білки спускаються на землю – до потепління, стрибають по гілках – до морозів.
  • Якщо кішка ховається під ковдру, то скоро похолодає.
  • Грім 5 квітня віщує прохолодне літо.
  • Якщо вночі спостерігаються заморозки, а вдень потепліло, то погода в квітні буде погожою.
  • Сонячний полудень – до жаркого і сухого літа. А якщо опівдні небо хмарне, то влітку часто йтимуть дощі.
  • Сині хмари по небу пливуть – до теплої, але дощової погоди.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олексій, Анастасія, Варвара, Василь, Георгій, Ілля, Лідія, Макар, Никон, Пелагея, Сергій.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас