ВЛАДА

Які овочі та зелень можна виростити на власному балконі

На дворі весна. І якщо раніше українці  здебільшого висаджували на своїх балконах та лоджіях яскраві квіти для краси та затишку, то зараз, у зв’язку із війною та захмарними цінами на продукти, все більше людей схиляються до практичного використання цих приміщень. Але чому б не поєднати гарне з корисним?

Інформатор Кривий Ріг розповів, які овочі можна виростити, не виходячи з власної оселі. До того ж за допомогою такого мінігороду можна суттєво скоротити витрати на зелень, пише Інформатор.

Зелена цибуля

Мабуть, усі хоч раз у житті пробували вирощувати зелену цибулю на підвіконні. Садять цибулю-ріпку в невелику ємність з водою або грунт. Щоб урожай був завжди, цибулинки висаджують кожні 2 тижні. До речі, діткам сподобається брати участь в процесі вирощування зеленої цибулі, адже результат не змусить себе чекати.

Петрушка

Зелень петрушки можна виростити з насіння або з заготовлених корінців. Якщо виберете другий варіант, зверніть увагу на верхівкову бруньку, вона повинна зберегтися. З насіння петрушка проростає повільно, але впевнено. Головне – достатньо світла і вологи. Зелень росте в неглибоких горщиках, не боїться холодів і відмінно відчуває себе в умовах домашньої грядки.

Шпинат

Дуже корисна овочева зелень. Любить торф’яні грунтові суміші і добре росте в ємностях глибиною 15-20 см. Сходи з’являються приблизно через тиждень після посіву. Рослина світлолюбна, додатково до поливу його рекомендують обприскувати. Ідеальна температура для росту – +15 градусів. Після того, як висота шпинату досягне 6-10 см (30-40 днів), його можна збирати.

Кріп

Ще один невибагливий вид зелені. Вирощують кріп з насіння. Ідеальна температура для росту – +17 градусів. У горщиках він не витягнеться таким же великим, як в городі, але для салату зелені цілком вистачить.

М’ята

Для смачного чаю або мохіто врожаю з балконного городу цілком вистачить. Як виростити вдома м’яту? З насіння або живців. Якщо вибрати перший варіант, то при температурі +20 – +25 градусів листочки м’яти можна збирати через 2 місяці. Другий спосіб дасть результати швидше. Рослина світлолюбна, але не переносить прямих сонячних променів. Порада – завжди висаджуйте м’яту в окрему ємність. У неї потужна коренева система, здатна витіснити будь-які інші рослини

Редис

Один з перших весняних вітамінних овочів легко виростити на балконі. Температура для зростання +18 – +20 градусів, в середньому урожай можна відправляти в салати через 35-45 днів. Редис любить пухкий грунт і частий полив. Насіння поглиблюють на 1-3 см, поливають і накривають плівкою до появи сходів. Редис не вимагає пересадки, але потребує проріджування. В умовах нестачі світла рослина витягнеться і не дасть бажаного результату.

Морква

Звичайно, підійде не будь-яка. В город на балконі треба вибирати мініатюрні сорти. Горщики краще брати глибокі, адже насіння при посадці заглиблюють на 7 см. Після того, як рослини досягнуть декількох сантиметрів, їх треба прорідити на 2 см. Любить світло і вологу, але на надмірний полив відреагує загниванням.

Перець 

Перець теж можна вирощувати на балконі. Тільки не висаджуйте солодкі та гіркі сорти разом: із-за запилення вони всі стануть гіркими.

Ця культура любить світло і тепло. У сонячні дні перець необхідно притіняти, тому потрібно зробити жалюзі або штори. Також йому потрібні підживлення, контейнер з дренажем і універсальний ґрунт.

Оскільки перець може рости до 5 років в одному горщику, на зиму його можна занести у квартиру і поставити на підвіконня як декоративну рослину.

Томати Черрі

Сорти томатів Черрі цінуються не тільки за прекрасні смакові якості, але і за привабливий вигляд. Вони можуть вирощуватись не лише у вигляді кущиків, але і як ампельні рослини, у формі ліани, з пагонами, які спадають.

Щоб помідори добре себе почували, посадіть їх не в прямокутних ящиках, а в глибоких контейнерах або підвісних кашпо. Їм необхідно багато сонячного світла, регулярне провітрювання, дренаж, пухкий родючий ґрунт.

Підживлення томатів необхідне кожні 10 днів. Влаштовуйте їм протяги, поливайте рідко, але рясно, слідкуйте, щоб температура трималася вдень +22-25°С і вночі +16-18°С.

Огірки

Приємно буде, не виходячи з квартири, зірвати прямо на балконі хрумкий огірок. Рослина вимагає глибоких ємностей, об’ємом не менше 6 л. Грунт для огірків знадобиться торф’янистий і пухкий. При температурі від +21 до +24 градусів огірочки можна їсти вже через 45 днів після сходів. Сорти для балкона слід вибирати самозапильні. Насіння висаджують під плівку, а коли паростки зміцніють – на постійне «місце проживання». Врахуйте, що коли рослини підростуть, їм будуть потрібні підпірки для вільного плетіння.

Полуниця

Ампельні ремонтантні сорти полуниці чудово почувають себе на балконі. При температурі +18 – +20 градусів вони порадують урожаєм вже через місяць. Існують сорти, які, при правильному догляді, плодоносять цілий рік. Ягода любить світло і терпіти не може, коли її заливають.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас