ВЛАДА

У 72 крамницях Дніпропетровщини зафіксували завищені ціни на соціально значущі товари

Повномасштабне вторгнення призвело до зубожіння значної частини українців. Для того, щоби полегшити їм життя існує державне регулювання цін на соціально значущі товариЗа тим, аби ціни не завищували, слідкують спеціальні комісії, створені при органах державної влади на місцях.

Як повідомляє повідомляє Інформатор з посиланням на Інформатор Кривий Ріг та Дніпропетровську ОВА.

Днями фахівці комісія зі стабілізації цін на споживчому ринку, яка існує при Дніпропетровській ОВА,  активізували цінові дослідження соціально значущих продовольчих товарів. За півтора місяця обстежили понад 200 торгівельних точок регіону. Виявили 72 порушники.

Бізнес самостійно встановлює ціни на більшість продовольчих товарів. Але соціально значущі підлягають регулюванню. Торгівельна надбавка на них обмежена, – каже перший заступник начальника Дніпропетровської ОВА Володимир Орлов. – Чи всі підприємці дотримуються встановлених правил, досліджує нині спеціальна комісія. Вона не для тиску на бізнес. Її мета – запобігти недоброчесній конкуренції й необґрунтованому підняттю цін».

Серед регульованих – хліб, крупи, цукор, борошно, олія та масло вершкове. А ще – молоко, яйця та м’ясо птиці. Усього 8 позицій вітчизняного виробництва, на які націнка обмежена. Вона не має перевищувати 10% від собівартості.

Крім того, є 12 продовольчих товарів, про подорожчання яких підприємець має попереджати.

За словами начальника відділу управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Галини Юрченко, якщо підприємець підвищує вартість цих товарів на 5-10%, він має це задекларувати. Вона може з’явитися на ціннику тільки через три дні після цього. Термін збільшується в залежності від відсотка подорожчання. Максимальний – місяць.

Вносити оновлену вартість продукту необхідно до спеціального реєстру онлайн. Це обов’язково для всіх підприємців, йдеться у постанові Кабміну. Не дотримання цих правил є порушенням.

Раніше ми повідомили про те, що через війну на Дніпропетрощині продукти харчування в середньому подорожчали на чверть. Що можна придбати на риночку в центрі Нікополя.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас