ЖИТТЯ

День українського добровольця: що відзначають у світі 14 березня

14 березня, відзначають День українського добровольця, Міжнародний день числа «Пі», Міжнародний день математики. У церковному календарі відзначають день пам’яті Євдокії Іліопольської.

В народі відоме, як Євдокія Свистунья, Авдотья Веснівка аюо Авдотья Плющиха. Про це повідомляє Інформатор із посланням на Інформатор Кривий Ріг.

День українського добровольця

Щорічно 14 березня Україна відзначає доволі молоде свято – День українського добровольця. Подію встановила Верховна Рада 17 січня 2017 року після голосування на засіданні парламенту. Дата святкування обрана на честь дня прибуття в Нові Петрівці для бойової підготовки перших добровольців Майдану у 2014 році.

День українського добровольця має за мету зміцнення патріотичного духу, подяку за героїзм воїнам-добровольцям у боротьбі за збереження суверенітету України та привернення уваги народу до захисників-добровольців.

Міжнародний день числа «Пі»

14 березня кожного року світ відзначає Міжнародний день числа «Пі». Подію вигадав фізик Ларрі Шоу в 1987 році, зрозумівши, що за американською системою дата 14 березня записується як 3.14, таким чином збігаючись з початком математичної константи.

«Пі» – це відношення довжини кола до діаметра. Воно було відоме ще у давньому світі – Архімед підрахував його точно, а в 1706 році виник сам символ числа – «Пі» .

14 березня усі прихильники математики користуються предметами або роблять справи, які пов’язані з числом «Пі» , обговорюють важливість цієї константи для світу та розв’язують задачі на тренування пам’яті за допомогою числа.

Міжнародний день математики

Щорічно 14 березня відзначається нове наукове свято – Міжнародний день математики. Подію створив Міжнародний математичний союз у листопаді 2019 року на конференції ЮНЕСКО. Дата святкування обрана на честь Міжнародного дня «Пі» та, власне, перших трьох знаків цієї математичної константи (3.14 за американською системою запису). Вперше День математики відзначили у 2020 році.

День пам’яті Євдокії Іліопольської

Євдокія жила в місті Іліополі Фінікійському (зараз це територія сучасного Лівану). Вона була дуже красивою дівчиною і вирішила перетворити своє тіло в джерело доходу – приймала заможних чоловіків з різних країн, і незабаром розбагатіла. Жила вона безтурботно, поки одного разу вночі не почула, як її сусід здійснює молебний спів і читає Писання про праведників і грішників. З цього моменту до Євдокії прийшло усвідомлення, наскільки неправильне життя вона веде. Дівчина кілька днів постила, молилася і каялася, а потім прийняла хрещення. Все своє майно вона роздала бідним, а сама пішла в монастир. Там Євдокія за своє покаяння отримала дар зцілювати і воскрешати людей – відомо про три таких випадки.

Згодом свята стала ігуменню монастиря. Силою своєї молитви вона могла навернути язичників у християнство. Але, коли слава про її подвиги дійшла до імператора Вікентія, той велів розправитися з Євдокією. Преподобномученицю стратили в перший день весни.

Прикмети 

У народі цей день часто називають Авдотья Веснівка – раніше на нього припадав перший день весни. За його прикметами судили про подальшу погоду:

  • який буде день сьогодні – таким і літо;
  • якщо в цей день заметіль – весна буде затяжною, а рік неврожайним;
  • з даху крапає – до теплого літа;
  • сніг іде – восени буде багато грибів;
  • якщо в цей день багато калюж – влітку буде багато меду.

За традицією в цей день ніхто не працював, а влаштовувалися святкові гуляння.

Що можна робити

Цього дня починали підготовку до посівної. Вважалося, що якщо сьогодні погодувати бездомну кішку або собаку і забрати їх до себе додому, то будеш жити довго і щасливо без матеріальних проблем. 14 березня можна робити великі покупки для дому – такі витрати окупляться незабаром з лишком.

Що не можна робити 

Сьогодні не можна відмовляти прохачеві в милостині – тяжкість гріхів померлих родичів впаде на скупого. Також в цей день не можна нічого планувати – задумане не зможе здійснитися через несподівані обставини. 14 березня намагалися не виходити з дому після заходу сонця, щоб не накликати на себе біду.

Іменини: Антоніна, Євдокія, Антон, Нестор, Домна, Никифор, Агапій, Давид, Мар’яна.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас