ЖИТТЯ

Чому 8 березня стало особливою датою у календарі: що святкуємо

8 березня… Як тільки не називали в Україні цей день – свято весни, свято жінок. А ще день квітів та парфумів, адже саме це були найпопулярнішими дарунками для жінок. Але що саме святкували та чи свято це взагалі?

Про це розповідає Інформатор із посиланням на Інформатор Кривий Ріг.

По-перше, до святкування весни 8 березня ніякого відношення не має. Взагалі існує три версії стосовно того, чому ця дата стала особливою у календарі.

  1. 8 березня 1857 року у Нью-Йорку відбувся так званий “марш порожніх каструль”. Робітниці-текстильниці виступили з вимогами рівної з чоловіками зарплати, поліпшення умов праці та 10-годинного робочого дня замість 16-годинного.
  2.  Свято було придумане на міжнародній конференції в 1909 році, де американські активістки зустрілися з Кларою Цеткін і Розою Люксембург. На цій зустрічі жінки вирішили відзначати Міжнародний день солідарності жінок у боротьбі за рівноправність, а перше святкування пройшло 19 березня 1911 року.
  3. 8 березня протестували не текстильниці, а нью-йоркські повії, які вимагали виплатити зарплату матросам. Моряки користувалися послугами секс-працівниць, а заплатити не мали чим. Також повії вимагали створити власну профспілку і визнати їх робітницями сфери послуг.

Ці акції стали передумовою до з’їзду суфражисток (учасниці руху за надання жінкам виборчого права), де був заснований жіночий день.

Варто подумати, чи були святами всі ці події, та чи треба на їх честь поздоровляти жінок? Є багато інших чудових дат, пов’язаних з жінками: 25 лютого – День українки, Міжнародний день дівчаток (11 жовтня), День матері (14 травня), День сестри (перша неділя  серпня), День бабусь та дідусів (28 жовтня), День дружини (30 квітня), День доньки (25 квітня).

А взагалі, хіба треба вигадувати окремий день, щоби сказати улюбленій жінці – матері, дружині, сестрі, донці чи бабусі: “Я люблю тебе! Я щасливий, що ти в мене є”, та порадувати квітами й невеличким (чи навіть великим) дарунком.

Нагадаємо, у “Дії” запустили нове опитування до 8 березня. В Україні хочуть скасувати три свята: 8 березня та 9 травня прохають залишити. На сайті Президента України з’явилася петиція про перейменування росії у Московію.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас