ЖИТТЯ

Із чим пов’язана аномально тепла зима в Україні та якою буде весна

Кліматологи пояснили причину аномально теплої зими та розповіли, якою буде весна. Січень видався одним із найтепліших за весь період інструментальних спостережень, а зима – аномально теплою, як і очікували синоптики. Середня за місяць температура повітря у січні була на 1-5 градусів вищою, ніж кліматична норма, а на Прикарпатті та Закарпатті – навіть на 5-6 ⁰С і вище. 

Йдеться про нову кліматичну норму 1991-2020 років. Якщо ж оцінювати погодні умови відносно 1961-1990 рр., то ці аномалії будуть ще більшими на 2 – 3 ⁰С. І це середні за місяць аномалії температури повітря. Завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Укргідрометцентру Віра Балабух пояснює, які на це є причини.

Добові аномалії температури цієї зими в Україні нерідко сягали 10 – 15 ⁰С. Тобто, в окремі дні січня температура повітря була такою, як за звичай спостерігається у листопаді, чи навіть жовтні.

“Причиною такої аномально-теплої погоди є зміна клімату, зумовлена людською діяльністю, та особливості атмосферної циркуляції, які спостерігались у північній півкулі. До таких процесів належить насамперед Південне коливання, яке уже третій рік поспіль перебуває у від’ємній фазі – Ла-Ніньо і впливає на погоду багатьох регіонів, і України також. Поступово Ла-Нінья втрачає свою інтенсивність і уже на початку літа Південне коливання може перейти в додатну фазу -Ель-Ніньйо, яка зумовлюватиме уже інші процеси у північній півкулі. Проте, не зважаючи на зменшення інтенсивності Ла-Нінья, його вплив на глобальну атмосферну циркуляцію ще зберігатиметься до кінця лютого і на початку весни”, – розповіла завідувачка відділу метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

За оцінками Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США та Європейського центру середньотермінових прогнозів весна в Україні очікується теплою. Середня за сезон температура повітря може бути вищою за норму на 1-2⁰С. Аномалії очікуються і для середньої за місяць температури повітря.

Така температура повітря у лютому та березні свідчить про ранній розвиток весняних процесів. Проте, стратосферне потепління, яке зараз почало розвиватись, може посилити меридіональну циркуляцію атмосфери і сприятиме затокам арктичного повітря з півночі, північного заходу та сходу, які зумовлюватимуть нестійку погоду, особливо у першій половині весни.

Раніше ми повідомили про те, що через циклон Willy в Україні очікується потепління до +13 градусів та вітер. Він принесе не тільки потепління, а й дощ та мокрий сніг по всій країні.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас