ЖИТТЯ

Зниження рівня води у Каховському водосховищі може спричинити техногенну катастрофу світового масштабу

Через навмисний спуск води із Каховського водосховища під серйозною загрозою опиниться не лише південь України, а й країни всього Чорноморського регіону. Це буде техногенна загроза європейського та світового масштабу.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення пресслужби Верховної Ради України.

Окупанти спускають воду з Каховської ГЕС. Вони намагаються тримати підвищеним рівень води нижче у Дніпрі. Порушення правил експлуатації водосховища становить загрозу для 70 відсотків населення України.

Тим часом Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України закликає міжнародних партнерів змусити росію відремонтувати та закрити шлюзи греблі Каховської ГЕС або дозволити безпечно це зробити українським фахівцям. Ситуація з терористичними діями росії на Каховському водосховищі має бути винесена на міжнародний політичний рівень. Україна щодня втрачає тисячі кубометрів дніпровської води через дії окупантів.

Нормальний рівень води у водосховищі становить 16 метрів, то сьогодні рівень у 13,83 метра. Це може призвести до того, що понад мільйон українців залишаться без питної води. Падіння рівня води нижче відмітки у 12 метрів означатиме екологічну катастрофу, оскільки велику кількість біорізноманіття буде втрачено.

Дії росії ще однією спробою ядерного тероризму, адже зниження рівня води у Каховському водосховищі означатиме вихід із ладу систем охолодження Запорізької АЕС. За словами Комісара ЄС з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюса Сінкявічюса, сьогодні важливо донести міжнародній спільноті інформацію щодо можливих наслідків такої ситуації.

«Ми порушимо це питання на найвищому рівні, на рівні ООН. Адже такі дії — це свідчення ще одного акту тероризму проти людей та їх базових потреб, яке потрібно зафіксувати», — зазначив Єврокомісар.

Раніше ми повідомили про те, що у бомбосховищі Запорізької АЕС розмістили понад 600 мобілізованих і курсантів з рф. Детальніше про подію читайте тут.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас