ЖИТТЯ

Всесвітній день без мобільного телефону: що відзначають 6 лютого в Україні та світі

У понеділок, 6 лютого, важливих державних свят немає. Є свято професійне, свято цікаве та свято церковне та пов’язані із ним народні прикмети та заборони.

Про них розповідає Інформатор із посиланням на Інформатор Кривий Ріг.

6 січня своє професійне свято в усьому світі відзначають бармени. Пов’язаний він з днем пам’яті святого Амада – покровителя виноградарів та виноробів.

Професія бармена в сучасному світі перетворилася на справжнє мистецтво, яке дає простір для творчості.  Бармени розважають і водночас дивують своїх гостей, демонструючи свої вміння у видовищному флейрингу – жонглюванні шейкерами, пляшками та іншими барними предметами. Але й приготування коктейлів у класичному стилі теж вимагає неабияких знань та навичок. Бармен повинен мати хорошу пам’ять, вміти спілкуватися з різними людьми, бути врівноваженим, доброзичливим, акуратним та не мати залежності від алкоголю. Крім того, згодиться вміння швидко рахувати. Саме бармен часто виконує роль психолога, вислухуючи та розраджуючи тих, хто прийшов випити, аби трохи забути про проблеми власного життя. Інколи добра порада бармена повністю змінює на краще життя клієнта.

Ще 6 лютого світ відзначати День без мобільного телефону. Акція, що триває впродовж трьох днів, до 8 лютого, закликає людей проводити час без цього пристрою, щоб позбутися залежності від нього. Сучасний світ без смартфонів – ці слова звучать для нас доволі дивно. Та попри беззаперечну користь мобільного та інтернет-зв’язку, користування ними створює певну залежність. Це відбувається тоді, коли людина не може обходитися без смартфона на психоемоційному рівні.

Всесвітній день без мобільного телефону закликає на певний час відмовитися від використання будь-яких гаджетів. У ці дні людей закликають виходити на вулицю: в магазин, на прогулянку без гаджета,  озирнутися навколо й побачити, скільки дивовижних та цікавих речей вас оточують.

Православні віруючі сьогодні відзначають церковне свято 6 лютого – день Ксенії Петербурзької і преподобної Ксенії Римлянки. У народі його називать Оксана-Напівзимниця. У цю дату селяни помічали, що половина зими вже пройшла. Вони перевіряли запаси хліба – вважалося, що до нового врожаю їм знадобиться стільки ж хліба, скільки вони вже з’їли. Звідси й назви свята: “напівхлібниця” і “напівзимниця”.

Існувало просте ворожіння на хлібі, яке допомагало з’ясувати, чи буде підвищуватися ціна на нього. Люди брали печений хліб і зважували його ввечері на вагах, а вранці повторювали процедуру:

  • вага хліба зменшилася – ціна впаде;
  • підвищилася – хліб подорожчає;
  • вага не змінилася – ціна залишиться такою ж.

Чого не можна робити 

  • не можна ставити квас. Вважалося, що порушення заборони спричинить  неврожайну осінь;
  • не можна зав’язувати вузли – це “притягує” смерть;
  • забороняється перестилати ліжко;
  • літні люди не повинні в’язати і шити;
  • не можна об’їдатися.

Народні прикмети та традиції

  • якщо 6 лютого сонячно, значить весна прийде рано;
  • на Оксани стоїть безвітряна погода, друга половина липня буде без дощів, а якщо вітер, треба чекати дощу;
  • 6 лютого кружляє завірюха — корму для худоби буде мало;
  • на світлому небі видно хмари до хорошої погоди.

Іменини святкують: Анастасій, Герасим, Іван, Олександр, Тимофій, Оксана (Ксенія).

Раніше ми опублікували фотоспогади. Як виглядає Каховське водосховище з висоти пташиного польоту – тут.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас