ЖИТТЯ

Військовий облік 2023: нові правила для жінок і студенток

Наприкінці 2022 року Кабмін ухвалив новий порядок військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. У постанові уряд передбачив нововведення для жінок-медиків та фармацевтів.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на Інформатор Україна.

У новому порядку прописано, що жінки-медики, лікарі, медсестри та фармацевти будуть військовозобов’язаними, тобто мають стати на військовий облік. Минулого року були новини про військовий облік жінок і було незрозуміло, хто кого буде мобілізовувати і як ставити на облік. Це врахували і виокремили категорії. Під обов’язковий військовий облік зараз підпадають тільки жінки медичних та фармацевтичних спеціальностей – тобто які закінчили медичні виші або фармацевтику. Інші жінки, які мають спеціальність, споріднену з військовою, можуть стати на облік за бажанням.

На військовозобов’язаних жінок покладаються ті ж обов’язки, що й на чоловіків: ставати на військовий облік, проходити підготовку до служби, повідомляти військкомати про зміну місця реєстрації/проживання, сімейного статусу, інвалідності тощо. Водночас прийняття жінок на службу, як і раніше, має відбуватися добровільно.

Ще одна зміна до порядку стосується студенток, які отримують медичну та фармацевтичну освіту. Тепер за 2 місяці до завершення навчання університети мають подавати списки з переліком таких жінок до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП). Раніше це було обов’язково робити за 3 місяці.

Після завершення навчання таким жінкам видається тимчасове посвідчення військовозобов’язаної, їх вносять до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Посвідчення видають у військкоматі, на території відповідальності якого розташовані заклади освіти. Строк дії таких посвідчень – 30 діб. Отримавши посвідчення, жінка має у 7-денний термін з’явитися з ним до військкомату для постановки на військовий облік.

Жінки, які отримали медичну/фармацевтичну спеціальність до ухвалення порядку (до 30 грудня 2022 року) і не перебували на військовому обліку – можуть працевлаштуватися без постановки на облік до 2026 року. Залишаються ті ж самі норми для роботодавців, коли без військово-облікових документів людину не могли прийняти на роботу. У випадку з жінками, у медиків і фармацевтів не вимагатимуть цей документ до 2026 року. Для них зробили такий перехідний період. Вони можуть не ставати на військовий облік до 2026 року, але бажано це зробити.

Раніше ми повідомили про те, що в Енергодарі окупанти планують розгорнути військовий шпиталь. Детальніше тут.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас