ЖИТТЯ

Що відзначають в Україні 22 січня

22 січня, неділя. В Україні відзначають велике державне свято. Є ще свято церковне та пов’язані із ним прикмети та заборони. А крім того саме у цей день починається Новий рік за східним  календарем.

Про них розповідає Інформатор із посиланням на Інформатор Дніпро.

Щорічно 22 січня в Україні відзначають річницю підписання Акту возз’єднання Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР), яке відбулося 1919 року – День Соборності України. 

У січні 1918 року було створено Українську Народну Республіку, а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії, – Західно-Українську Народну Республіку. У грудні 1918 року лідери двох держав у Фастові підписали передоб’єднавчий договір. 22 січня 1919 року цей договір, що увійшов до історії як Акт злуки – акт об’єднання українських земель, був оприлюднений у Києві на Софійській площі.

Цього дня традиційно проводяться пам’ятні акції на честь соборності нації. Люди виходять на вулицю з національними прапорами та створюють живий ланцюг, який символізує об’єднання українців.

22 січня 2023 року о 18:00 за Київським часом за Східним календарем починається Новий рік – рік Чорного водяного Кролика або Кота. Рік Кролика за східним гороскопом вважається періодом несподіваних змін та доленосних подій. За даними астрологів, кролик — ніжна та спокійна тварина, тому 2023 рік буде сповнений гармонії та спокою на відміну від попереднього агресивного року Тигра.

Водночас астрологи відзначають, що зазвичай на роки Кролика випадають непередбачувані події, а отже, багатьом доведеться підлаштуватися під ритм. Підтримувати баланс допоможе стихія Води.

22 січня в церковному календарі – день пам’яті святого мученика Євстратія. Він постраждав за свою віру у Христа в Вірменії, коли правління було в руках імператора Діоклетіана, відомого своїми гоніннями за християнами. У цей день наші предки ходили до лазні, щоб змити з себе святкову безпечність і з новими силами ставати до роботи. А зранку обов’язково прибирали в хаті.

Що не можна робити цього дня

  • 22 січня заборонялося зловживати алкоголем.
  • Не варто зациклюватися на негативних думках, лаятися та сваритися.
  • 22 січня не ігноруйте тих, хто потребує вашої допомоги.
  • Не можна займатися важкою фізичною працею.
  • 22 січня забороняється виганяти котів на вулицю.

Народні прикмети та традиції на 22 січня 

  • дивилися, який сьогодні день: ясна погода на щасливий та врожайний рік;
  • 22 січня на деревах сидить багато воронів, скоро посиляться морози;
  • якщо птахи сидять на снігу, очікуйте потепління.

Іменини святкують: Євстрат, Петро, Пилип, Пахом, Захар, Антоніна.

Про те, що відзначають 21 січня, Інформатор писав раніше.

Альона Антонова 

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас