Нікополь До сайту

На військовий облік тепер можна встати онлайн

Кабмін затвердив новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Серед решти оновлень з’явилась можливість подати декларацію і за допомогою «Дії». Це допоможе скоротити час і повідомити військкомат про зміну місця проживання дистанційно. Постанова діє від 30 грудня.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Інформатор Україна.

Реклама

Перш за все, військовий облік потрібен для того, щоб:

Для того, щоб особа встала на нього, вона має передати органу реєстрації (центру комплектування) інформацію про місце проживання. Своєю чергою орган інформації передає її через єдину інформаційну систему МВС в Єдиний державний реєстр (призовників, військовозобов’язаних та резервістів). Зазвичай, це відбувається коли людина змінює місце проживання.

Кабмін планує полегшити цей бюрократичний ланцюжок, і особа може одразу подати інформацію про місце проживання через «Дію». Для цього призовник, військовозобов’язаний та резервіст формують декларацію про місце проживання. Як саме це буде відбуватись – поки невідомо: технічний опис сервісу і взаємодії між «Дією» та Єдиним реєстром встановлює Міноборони.

Реклама

Мобілізація в Україні

Вона триває в Україні з початку повномасштабної війни – 24 лютого 2022 року. Термін загальної мобілізації продовжували вже чотири рази, наразі вона діє до 19 лютого 2023 року. Мобілізація передбачає призов військовозобов’язаних на службу до ЗСУ. Це особи, які перебувають у запасі для комплектування армії. Мобілізувати можуть всіх чоловіків віком від 18 до 60 років, які не мають підстав для відтермінування або виключення з обліку. Зазвичай віддають перевагу тим, у кого вже є військовий досвід.

Раніше ми повідомили про те, що в Запорізькій області окупанти зобов’язують водіїв брати перепустки в комендатурі. На Запорізькому напрямку ЗСУ поранили до 260 окупантів.

Реклама

Альона Антонова