ЖИТТЯ

Безпека Запорізької АЕС: РФ висунула нові умови для виведення своїх військ зі станції

На початку війни війська рф захопили найбільшу в Європі атомну станцію. Тепер для виведення своїх військ росія хоче обміняти на гарантії безперебійного транзиту газу і нафти українською територією.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення Інформатора Україна.

Повністю залишати окуповану частину Запорізької області рф не збирається, готова на черговий “жест доброї волі” у вигляді передачі атомної станції Києву або МАГАТЕ. Про такі наміри керівництва рф повідомило російське видання «Медуза», посилаючись на джерела, що наближені до кремля.

Раніше російська влада публічно відкидала можливість виведення військ із Запорізької АЕС. Та більше, 5 жовтня президент рф владімір путін підписав указ про перехід атомної станції у власність росії та створення федерального унітарного підприємства “Запорізька АЕС”. А декілька днів тому  путінський прессекретар дмітрій пєсков, відповідаючи на запитання тієї ж “Медузи”, відкинув можливість будь-яких “угод” по ЗАЕС.

Зараз, стверджують співрозмовники видання, у Кремлі та уряді “є готовність до угоди”. “Качати і продавати (нафту і газ – ред.) дуже важливо для російського бюджету”, – говорять вони. До того ж, з’явилися повідомлення, які вказують на те, що передумови звільнення ЗАЕС дійсно існують. Наприклад, росія почала відводити окремі підрозділи своїх військ із тимчасово окупованої ними території у Запорізькій області та готує до евакуації колаборантів.

Окупанти з ЗАЕС підуть, але не в цьому році  

Військовий аналітик Олександр Коваленко вважає, що умови для контрнаступу українських захисників в Запорізькій області поки не сформовані. Тому говорити про втечу росіян з ЗАЕС та Енергодара рано, хоча вона й невідворотня. Становище угруповання російських військ на півдні України стає все гірше, і військово-політичне керівництво рф готує черговий наратив для виправдання їхньої втечі, говорить експерт.

“Ось уже як дев’ять місяців російському споживачеві інформаційного фаст-фуду регулярно згодовують різного роду виправдання своїх поразок. Передислокація і перегрупування, жест доброї волі, непрості рішення… Все це було. А тепер буде – передача ЗАЕС під патронат МАГАТЕ? Ще один виправдувальний наратив. Але, йдучи з ЗАЕС російські окупаційні війська, повинні будуть піти і з Енергодара. Тобто на північно-західному узбережжі тимчасово окупованої території Запорізької області утворюється операційна зона, через яку вільно зможуть діяти ЗСУ. Чи підуть на це окупанти, даючи ЗСУ можливість розширити на лівому березі плацдарм? Тільки за однієї умови. За умови, що на той час росіяни втратять контроль над Василівкою, Орлянським, Дніпрудним і в цілому трасою Р-37. А, можливо, це виключно під час контрнаступу ЗСУ”, – пояснює Коваленко.

Раніше ми повідомили про те, що ЗСУ в Запорізькій області «затрьохсотили» близько ста окупантів. Детальніше тут.

Ольга Чорна, Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас