ЖИТТЯ

Навіщо росія постійно обстрілює Запорізьку АЕС

рф намагається домогтися повного адміністративного контролю над Запорізькою АЕС і виступити як гарант недопущення ядерної катастрофи. Окупанти використовують обстріли станції у своїй інформаційній кампанії, спрямованій на дискредитацію України.

Про це Інформатору стало відомо з повідомлення “Медіа Центру Енергодару”.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) пишуть, що кремль, отримавши контроль за ядерним активом, намагається змусити міжнародну спільноту частково визнати анексію українських територій. Аналітики ISW зазначили, що протягом двох днів обстрілів, 20-21 листопада, Запорізькій АЕС завдано значної шкоди.

За їхніми даними, один російський військовий послався на відео обстрілу, зняте чеченськими бойовиками, і заявив, що обстріл вівся з позицій на території, контрольованій росією на південь від ЗАЕС, а не на території, яку контролює Україна, на північ від об’єкта. Аналітики зазначають, що артилерійські удари самі по собі навряд чи проб’ють захисну оболонку, яка захищає кожен ядерний реактор, і натомість становлять велику загрозу для сховищ відпрацьованого ядерного палива, які можуть призвести до витоку радіоактивних матеріалів і викликати радіологічну катастрофу, а не ядерну.

«Постійне злиття радіаційних і ядерних аварій і постійне обговорення загрози катастрофи на ЗАЕС, ймовірно, є частиною ширшої російської інформаційної операції, яка має на меті підірвати підтримку України Заходом і представити російський контроль над станцією як необхідний для уникнення ядерної катастрофи, щоб консолідувати подальший оперативний та адміністративний контроль над українськими ядерними активами та змусити міжнародну спільноту хоча б опосередковано визнати російську анексію української території», – вважають в ISW.

Раніше ми повідомили про те, що окупанти обмежують доступ МАГАТЕ на Запорізьку АЕС після обстрілів. Детальніше тут.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас