ЖИТТЯ

Через вибух наземної міни на Запорізькій АЕС відключився один з реакторів

30 жовтня за периметром Запорізької АЕС здетонувала міна. Вибух перервав підключення до основного джерела живлення одного із реакторів. Електроенергію, необхідну для охолодження та важливих функцій ядерної безпеки реактор отримує від резервної лінії.

Про це йдеться у заяві генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі, передає Інформатор.

Вибух стався ввечері 30 жовтня за огорожею по периметру ЗАЕС, відключивши зовнішню лінію електропередач 750 кВ між розподільчим пристроєм станції та головним електричним трансформатором 4-го енергоблоку. Реактор отримує електроенергію, необхідну для охолодження та інших важливих функцій ядерної безпеки, від резервної лінії, що з’єднує ЗАЕС із розподільним пристроєм прилеглої теплоелектростанції.

Команда МАГАТЕ заявила, що останніми днями на околицях станції були обстріли після періоду зниження військової активності. Внаслідок обстрілу біля ОРУ ТЕЦ тимчасово відключилася одна з трьох резервних ліній електропередач ЗАЕС, якими подається електроенергія до міста Енергодар. Пізніше цого ж дня цю лінію електропередачі 150 кВ було повторно підключено.

«Експлуатаційний персонал Запорізької АЕС старанно працює в дуже складних умовах, щоб запобігти повторюваним відключенням електроенергії, які ми спостерігали на початку жовтня. Незважаючи на те, що їхні рішучі зусилля дали деякі позитивні результати, ситуація з електропостачанням станції залишається вразливою», — сказав генеральний директор Гроссі.

З шести реакторів ЗАЕС 5-й енергоблок перебуває у гарячому зупинці для пари, необхідного для роботи станції, а 6-й енергоблок зараз також розігрівається з тією ж метою. Чотири інші блоки залишаються в холодній зупинці.

Раніше ми повідомили про те, що в Енергодарі мародерять російські окупанти. Детальніше тут.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас