ЖИТТЯ

Мінування Каховської дамби: що відомо

Вчора, 20 жовтня, Президент України у зверненні до Європейської Ради заявив, що російські загарбники готують теракт, і закликав направити на Каховську гідроелектростанцію міжнародну спостережну місію. ЇЇ замінували ще у квітні, зараз там проводять роботи з мінування шлюзів та опор. Загарбники передбачають швидке звільнення українськими військовими правобережної частини Херсонської області та готують серію терактів на цій території.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на Інформатор Україна.

Підрив дамби загарбники спланували завчасно. На цьому тижні вони додатково провели мінування шлюзів та опор каховської ГЕС. Зараз там знаходяться два військові тентовані “КамАЗи” без водіїв. Обидві машини повністю завантажено ящиками з вибухівкою.

“Остаточно зрозуміло, що держава терорист свідомо готує теракти, які призведуть до катастрофічних наслідків. В разі реалізації цих планів під ударом стихії опиняться десятки українських населених пунктів, в тому числі Херсон. Масштаби екологічної катастрофи в цьому випадку вийдуть далеко за межі України і торкнуться всього Чорноморського регіону”, – наголосили у розвідці.

Чи має Україна план дій у разі підриву окупантами Каховської дамби

В ефірі телемарафону секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексі Данілов заявив, що Україна готова до будь-якого розвитку подій. За його словами, підрив на Каховський ГЕС спричинить катастрофу вселенського масштабу.

“Ми розуміємо, що буде відбуватися і це питання буде розглядатися на найближчому засіданні Ставки головнокомандуючого, яка буде скликана президентом України Володимиром Зеленським. Я не буду називати дату і терміни, але це питання готувалося вже певний період часу і ми готові до будь-якого розвитку подій”, – заявив Данілов.

Хто керував захопленням Каховської ГЕС

Захопити Каховську ГЕС і підірвати Північно-Кримський канал дали наказ двоє російських командувачів. Мова йде про заступника командуючого Чорноморського флоту рф з матеріально-технічного забезпечення генерал-майора Міхаїла Яснікова та командувача 11 окремої інженерної бригади, полковника Дмітрія Маркова. Їхні дії негативно вплинули на водозабезпечення регіону, функціонування зрошувальної системи Херсонської області, завдали значної шкоди довкіллю та матеріальних збитків Україні. Встановлено, що 24 лютого військові країни-окупанта із застосуванням важкого озброєння:

  • захопили адміністративні будівлі та споруди Каховської ГЕС і взяли у заручники персонал;
  • заблокували функціонуванню гідроелектростанції у штатному режимі;
  • зруйнували автодорожній міст;
  • підірвали споруди Північно-Кримського каналу, щоб подати дніпровську воду до тимчасово окупованого Криму.

Раніше ми повідомили про те, що ЗСУ завдали удару по позиціям окупантів під Енергодаром. Детальніше тут.

Владлена Мачульская, Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас