Ботулізм – тяжке харчове отруєння. Людина може заразитися ним при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, неправильно консервованих продуктів; через ковбаси, шинку, копчену рибу та інше. З початку 2022 руку у Дніпропетровській області виявили 5 випадків зараження ботулізмом— повідомили у Держпродспоживслужбі.
Про це повідомляє Інформатор, з посиланням на Інформатор Кривий Ріг. Як вберегти себе від небезпечного ботулізму, читайте у матеріалі.
У трьох випадках мешканці Дніпропетровської області захворіли на ботулізм через вживання в’яленої риби, виготовленої у домашніх умовах. Ще в одному випадку зараження відбулося через вживання тушкованого м’яса домашнього виготовлення.
31 серпня чоловік вживав рибну консерву без маркування, невідомого походження, через що і захворів на ботулізм. 13 серпня постраждалий чоловік одужав та був виписаний з лікарні.
Збудник ботулізму розмножується в продуктах харчування через неправильні умови зберігання чи транспортування. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо), овочів, в’яленої або копченої риби. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Існує поняття «гніздової» інфікованості продукту збудниками ботулізму й утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.
Симптоми ботулізму
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути уже через 2 години або значно пізніше (4 доби й більше). Чим важче захворювання, тим коротший час від зараження до проявів симптомів.
Як правило, захворювання розпочинається з короткочасних симптомів загальної інтоксикації: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт. Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на 2-3 день хвороби. Ключовими клінічними ознаками ботулізму є різні неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість).
При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників. Лікування ботулізму здійснюється лише протиботулінічною сироваткою, яка є єдиним ефективним засобом специфічного лікування, шанси вилікуватися без якого дуже низькі.
Як уберегтися від захворювання?
- Ретельно мити руки, продукти й посуд;
- При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;
- Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;
- Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
- Не купуйте й не вживайте продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу та інші) у місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.
Раніше ми повідомили про те, що на Дніпропетровщині помічені небезпечні павуки. Подробиці – тут.
Альона Антонова