ЖИТТЯ

МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками візиту на Запорізьку АЕС

В опублікованому звіті МАГАТЕ за підсумками візиту на Запорізьку АЕС повідомляється, що є нагальна необхідність у тимчасових заходах щодо запобігання ядерній аварії. Також наголошується, що необхідна домовленість усіх сторін щодо створення захисної зони навколо ЗАЕС, щоб уникнути ушкоджень. Крім того, зазначається, що обстріл станції та її околиць потрібно припинити для підтримки фізичної цілісності АЕС.

Про це повідомляє «Енергоатом», передає Інформатор.

МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації щодо термінового створення зони ядерної безпеки та зони захисту на ЗАЕС.

«До завершення конфлікту і відновлення стабільних умов існує нагальна потреба у проміжних заходах для запобігання ядерній аварії внаслідок фізичної шкоди, спричиненої військовими діями», – йдеться у звіті.

«Цього можна досягти шляхом негайного створення охоронної зони ядерної безпеки. МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації щодо термінового створення такої зони ядерної безпеки та захисту на ЗАЕС», – зазначається в документі.

Коротко про головні висновки візиту:

  • Ситуація є безпрецедентною. Це перший випадок воєнного конфлікту на об’єктах великої ядерної енергетики. Ядерна аварія може мати серйозні наслідки всередині країни та за її межами.
  • Життєво важливо, щоб було встановлено постійну присутність МАГАТЕ на ЗАЕС. Це матиме першорядне значення для стабілізації ситуації.
  • Фахівці місії будуть проводити детальну та безперервну роботу з оцінки фізичних збитків об’єктам станції, визначення працездатності основних та резервних систем охорони та безпеки, а також оцінювати умови праці персоналу.
  • МАГАТЕ має конкретний і докладний технічний план надання допомоги в галузі охорони та безпеки. Зокрема, почалося постачання обладнання на Запорізьку АЕС.
  • Для запобігання аварії треба вжити таких заходів, як негайне встановлення зони ядерної безпеки. МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації для термінового створення відповідної зони.

Юлія Кожемяка

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас