ЖИТТЯ

На Конференції Радбезу ООН розглянуть питання щодо безпеки Запорізької АЕС

Сьогодні, 11 липня, в Нью-Йорку відбудеться конференція Ради безпеки ООН. На якій буде розглянуте питання безпеки Запорізької АЕС у зв‘язку з російським вторгненням в Україну та посиленням бойових дій на півдні країни.

Надзвичайний і Повноважний Посол України Валерій Чалий та постійний представник України при ООН в 1997-2001 та 2015-2018 роках Володимир Єльченко поділились своїми думками. Головне з їхнього виступу читайте в матеріалі Інформатора. Засідання розпочнеться о 15:00 за східноамериканським часом (о 22:00 за Києвом).

Зухвалість росії

На думку Валерія Чалого, у росії є дві причини, через які вона вдається до ядерного шантажу: поразки на полі бою та додатковий тиск на міжнародних партнерів для того, щоб унеможливити фіксацію окупації частини України. Зокрема, на ЗАЕС це відбувається для того, щоб закріпити захоплені території за собою.

Дипломат повідомив, що на територіях, підконтрольних українській владі, знаходиться близько 17 тисяч об’єктів високотехнологічної загрози. Росія нехтує такою кількістю. І вже є багато прикладів, на яких росія показала, що не може нормально поводитись з такими об’єктами.

На жаль, світ звертає на це увагу тільки в разі погроз рф підірвати атомні станції. І якщо раніше в росії бачили лише стратегію відновлення імперії, то зараз фахівець певен: ситуація навколо ЗАЕС – підготовка до великого грабежу.

“В цьому сенсі я думаю, що час переосмислити роль МАГАТЕ. Вони мають бути на станції – тут наша офіційна позиція має бути скоригована.Для того, щоб контролювати, коли росія буде здійснювати “акт доброї волі” за дорученням кремля, щоб вони не розпихали по кишеням деталі, щоб не створити нову техногенну ситуацію”.

Навів приклад Чорнобиля і порівняв поведінку російської армії з “мавпою з гранатою”, адже солдати зарились в шар з залишками радіації, а це має свої наслідки.

На думку Чалого, єдиний шлях, на якому мають наполягати в Радбезі ООН, – це деокупація території ЗАЕС.

Реакція світу та хід конференції

Володимир Єльченко наголошує на тому, що в медіа недостатньо висвітлюють ситуацію навколо ядерної безпеки. Конференція Радбезу ООН відбувається раз на п’ять років. У зв’язку з карантином її неодноразово переносили. Втім, окрім твіта з фото нашого постпреда, він нічого в ЗМІ стосовно конференції не бачив. Однак підкреслив тверду позицію Блінкена: за словами Володимира Єльченка, він наче домовився представляти інтереси України на цьому заході. Певен, що питання України порушується, але чомусь не бачить особливого зацікавлення у медіа.

Спікер нагадав про Резолюцію захисту об’єктів критичної інфраструктури – в свій час її підписали 15 держав-членів ООН, в тому числі і росія. І нагадав, що СБУ зважувала на неї, коли в 2016-2018 роках росія намагалася атакувати банківську сферу України. Єльченко не вважає, що про Резолюцію всі забули, однак не розуміє – чому проблему її недотримання ніхто не порушує зараз?

В ситуації з ЗАЕС бачить два питання:

  • хто її обстрілює;
  • з чого все почалося.

Спочатку слід визнати, що росія захопила цю територію, а потім з’ясовувати – хто обстрілює. Росія намагається домогтися підтримки світу, однак на Радбезі ООН вона отримає протилежний ефект. Фахівець припускає, що перед чи під час конференції країна-агресорка поставить на обговорення резолюцію про те, щоб довірити МАГАТЕ проінспектувати станцію за умови відведення українських військ. В такому випадку світова увага залишить питання про наявність росіян на ЗАЕС.

Що стосується МАГАТЕ, то, за спостереженнями дипломата, його генеральний директор Гросі з самого початку поводився неадекватно. На початку березня він обіймався і посміхався Лаврову. Тепер він робить заяви про окупацію російськими військами ЗАЕС. Однак не каже прямо, що це наслідок російської агресії. Разом із цим Гросі зміщує акцент на безпеку фахівців МАГАТЕ і їхнього допуску до станції.

Про стратегію рф на конференції Вголодимир Єльченко висловився так:

“Я думаю, що квінтесенція позиції росії на конференції Ради безпеки ООН буде така: сьогодні вони згодні допустити туди інспекторів, але під контролем росіян, а там є український персонал – і все гаразд”.

Юлія Кожемяка, Софія Єлагіна 

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас