ЖИТТЯ

Як діяти у разі загоряння автомобіля: поради рятувальників

Загорання в автомобілі зараз не рідкість, особливо, якщо не слідкувати за його станом та нехтувати правилами безпеки. Так, з початку 2022 року у Дніпропетровській області рятувальники 143 рази гасили вогонь в автомобілях. 29 липня у Нікополі також сталася пожежа авто. На ходу загорівся ВАЗ-2104. Ніхто не постраждав. 

Загалом по області вгонь пошкодив та знищив майже півтори сотні автомобілів. Як захистити автівку, а також про швидкі дії, що можуть допомогти врятувати авто до прибуття фахівців, розповіли рятувальники. Про це повідомляє Інформатор з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області.

Вберегти від загорань 

Як відомо, найкращий захист від загорання – це профілактика. Дотримуйтесь найпростіших правил пожежної безпеки, стежте за справністю автомобільного електрообладнання, паливного відсіку двигуна, горючі речовини треба перевозити тільки в щільно закритих контейнерах.

Навчіться користуватись вогнегасником заздалегідь. Контролюйте його справність та терміни перезарядки. Кожен вогнегасник має манометр, на якому є поділ індикаторів тиску на червону та зелену зону. Норма – зелена зона. Таким чином ви зможете візуально контролювати тиск всередині вогнегасника.

Для автомобільних потреб підійде порошковий вогнегасник. Ним можна гасити будь-які займисті речовини, а також електроприлади під напругою.

Для легкового автомобіля достатньо вогнегасника об’ємом два літри, який бажано купувати тільки в спеціалізованих магазинах, перевіряючи наявність

Фахівці радять розташовувати вогнегасник так, щоб у разі надзвичайної ситуації мати до нього вільний доступ, наприклад за можливістю покладіть його під переднім сидінням. Так, зможете швидко зреагувати на небезпеку, чим врятуєте власне авто.

Якщо все ж загорілось — не намагайтесь самотужки загасити пожежу, просіть допомоги в оточуючих.

Що можуть порадити рятувальники:

  • дієвим методом є гасіння одразу декількома вогнегасниками;
  • якщо стався витік чи пролиття пального, його необхідно загасити в першу чергу;
  • під час гасіння пожежі в підкапотному просторі необхідно відкрити замки капоту. Відкриваючи капот – направте одразу вогнегасник, адже інтенсивність горіння при його відкриванні посилюється;
  • гасіть вогонь з навітряної сторони, направляючи струмінь із вогнегасника на поверхню, що горить, а не на полум’я;
  • при гасінні палива, що витікає, необхідно подавати вогнегасячу речовину знизу вверх.

Не забувайте важливий факт. Приймати будь-які дії можливо лише за умови відсутності загрози вашому життю та здоров‘ю.

Впершу чергу обов‘язково повідомте рятувальників про пожежу за номером телефону “101”, вже опісля приймайте можливі дії для порятунку власного авто.

Раніше ми повідомили про те, що окупанти обстріляли Нікополь запалювальними боеприпасами. Відео дивіться тут.

Альона Антонова 

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас