Нікополь До сайту

В Україні випустили нову пам’ятну монету: кому присвячена

Сьогодні, 28 липня, в Україні ввели в обіг нову пам’ятну монету. Вона присвячена княгині Єлизаветі, старшій доньці київського великого князя Ярослава Мудрого, та продовжує серію “Видатні особистості України”.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на повідомлення пресслужби Національного банка України.

Реклама

Під час конкурсу ескізів для монети було представлено шість концепцій. Перемогу здобув дизайн київських художників групи “АртТРіум” – Володимира Тарана та братів-близнюків Олександра й Сергія Харуків. Вони створили дизайни для майже 400 українських пам’ятних монет, а також активно працюють у сфері української філателії.

Мотиви монети імітують різьбу по дереву, характерну для середньовіччя Скандинавії, зокрема Норвегії. За взірець взято декор деяких скандинавських церков. Орнамент, що розміщений у центрі монети у вигляді тризуба, характерний для середньовічної Київської Русі. Він підкреслює подібність і спорідненість декоративного мистецтва Скандинавії та Київської держави.

Як виглядає пам’ятна монета:

Реклама
  • на аверсі зображений орнамент із вплетеним тризубом, що прикрашає залізну сокиру X–XIII ст., та орнаменти, характерні для середньовічних Скандинавії та Київської держави;
  • на реверсі – стилізований образ Єлизавети Ярославни на тлі сцен, що ілюструють військові та поетичні таланти її першого чоловіка – норвезького короля Гаральда Суворого.

Монета виготовлена з нейзильберу, номіналом 2 гривні. Її тираж – 30 000 штук. Вартість – 56 гривень.

Раніше ми повідомили про те, що в Україні випустили пам’ятні монети присвячені війні. Детальніше тут.

Реклама

Анна Томілова

Реклама