ЖИТТЯ

Подорожі під час війни: яких правил безпеки варто дотримуватись

Мандрувати та пересуватися країною не заборонено. Варто пам’ятати, що у кожній області під час воєнного стану діють певні обмеження.

Де і як можна відпочивати розповість Інформатор з посиланням на Державне агентство розвитку туризму України.

Збираючись у мандрівку, варто дізнатися про наявність укриттів по маршруту вашої подорожі. Туроператором та екскурсоводам теж необхідно формувати маршрути з урахуванням розташування бомбосховищ, бо це  відповідальність за людські життя. Якщо ви  плануєте відпустку або хочете відвідати туристичні локації, перед візитом потрібно уточнити графік роботи об’єкту. Також при плануванні мандрівок враховувати те, що для підтримання правопорядку на території областей діє комендантська година. Як правило, вона триває з 23.00 поточної доби до 05.00 наступної доби.

Що заборонено

  • Сплави, походи, прогулянки та екскурсії по маршрутах біля критичної інфраструктури, військових та стратегічних об’єктів – заборонені по всій Україні.
  • В умовах воєнного стану заборонено проводити масові заходи (фестивалі, концерти).
  • Недоступними також є туристичні точки, наближені до кордонів з білоруссю та росією.
  • Обмеження діють щодо відвідування деяких гірських маршрутів, водойм, лісів у різних областях.
  • Відпочинок на сході України, зокрема у прифронтових зонах, є небезпечним через активні бойові дії.
  • Загалом варто утриматись від подорожей на територіях, які були під окупацією.

Які обмеження варто враховувати в більш безпечних регіонах України

Центральні та західні регіони України вважаються більш безпечними для відпочинку на природі, але варто враховувати, що в більшості з них продовжують діяти заборони на відвідування лісів і купання в деяких водоймах.

  • У Києві та Київській області не можна ходити в ліс і зелені зони поза межами житлових масивів.
  • У Черкаській області можна відпочивати біля водойм, але тільки тих, які визначила військова адміністрація. В Черкасах відкриті 5 пляжів: три комунальні й два приватні. Відвідування лісів категорично заборонено.
  • У Полтавській області не можна відвідувати ліси. Купатися можна тільки без плавзасобів, виняток — в рамках спортивних змагань.
  • У Волинській області повністю заборонено відвідувати ліси, оскільки регіон межує з білоруським кордоном.
  • У Львівській області можна ходити в ліс, але заборонено в’їжджати в нього на транспорті. Винятками є лише випадки, коли лісовим масивом пролягає транзитний шлях або людина їде на велосипеді. Розпалювати багаття можна тільки у відведених для цього місцях. Дозволені сплави на байдарках та катамаранах. Купатися та засмагати дозволено тільки на пляжах, перевірених ДСНС.
  • У Закарпатській області можна ходити в ліси, але деякі маршрути для відвідування закриті — частина Ужанського національного парку та Карпатського біосферного заповідника, які межують з кордонами інших держав. Заборонені польоти на одномоторному літаку, популярні у туристів.
  • В Івано-Франківській області дозволено відвідувати гори й ліси. На території курорту Буковель, заборонено кататися у лісах на джипах, квадроциклах, баггі та мотоциклах.
  • У Тернопільській області також дозволено відвідувати ліси, але заборонено розпалювати багаття. Усі туристичні об’єкти працюють у звичному режимі. Проводиться туристична діяльність на водоймах.
  • Усі туристичні об’єкти у Вінницькій області працюють у звичному режимі. Дозволена туристична діяльність на водоймах окрім місць, де є об’єкти критичної інфраструктури, а також у прикордонній зоні. Ходити в ліс заборонено.
  • У Рівненській області військова адміністрація нещодавно дозволила ходити в ліси та збирати ягоди. Заборонено відвідувати північні частини шести територіальних громад: Локницької, Зарічненської, Висоцької, Миляцької, Старосільської, Березівської.
  • На території Житомирської області дозволений збір ягід, грибів та лікарських рослин у лісах, крім територій, які знаходяться в 20-ти кілометрах від лінії державного кордону України з республікою білорусь та місцевостей, що були тимчасово окуповані. Заборонено відвідування заповідників області. Водойми поруч з об’єктами критичної інфраструктури закриті, на інших можна купатися. Серед закладів культури області працюють виключно ті, які мають облаштовані укриття. Інші організовують онлайн або виїзді заходи.
  • У Хмельницькій області усі туристичні об’єкти працюють у звичному режимі. Відвідування лісів дозволено, заїжджати можна тільки на велосипедах, розводити багаття заборонено.

Зазначимо, що у кожній області за безпеку відповідають насамперед військова адміністрація, а також місцева влада, ДСНС, поліція та військові. Саме до них варто звертатися, щоб уточнити — чи безпечно їхати в той чи інший регіон, які локації можна відвідувати, а які заборонено.

У Дніпропетровській області запускають нову електричку та змінюють розклад ще кількох. УЗ подовжує маршрут потяга «Запоріжжя — Львів» до Ужгорода. Подробиці — тут.

Альона Антонова, Владлена Мачульська

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас